Ρευστοποιήσεις και νευρικότητα

Μετά τα αποτελέσματα της UBS και τις ζημίες της Fannie Mae
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008 00:01

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ νευρικότητα επικράτησε και στη Wall Street, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της UBS, παράλληλα με τις πιέσεις που ασκούν οι ζημίες της Fannie Mae.

Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στον κλάδο των ασφαλίσεων, με τη Swiss Reinsurance, τη μεγαλύτερη εταιρεία αντασφάλισης παγκοσμίως, στην αιχμή της πτωτικής τάσης, καθώς τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο σημείωσαν κάμψη της τάξης του 53%.

Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκαν και οι ασφαλιστικές AXA και Aegon, με πτώση 2,1% και 3,1% αντίστοιχα.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, με τη UBS να υποχωρεί στη Ζυρίχη, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 12% στη μονάδα των επενδύσεων, προχωρώντας σε 5.500 απολύσεις.

Στον αντίποδα, η Rio Tinto Group ηγήθηκε της ανόδου στον κλάδο εξορύξεων με κέρδη 2,3%, ακολουθώντας την αύξηση των τιμών των μετάλλων και κυρίως του χαλκού και του αλουμινίου.

Η ανοδική αντίδραση στη Wall Street ήταν αποτέλεσμα των θετικών αναφορών από την Anadarko Petroleum, η οποία ανακοίνωσε υψηλή κερδοφορία πρώτου τριμήνου λόγω του ράλι ανόδου του αργού, ενώ θετικά λειτούργησαν και τα κέρδη της Molson Coors Brewing.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος στις 6.215,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 7.017,10 μονάδες, με πτώση 0,50%, και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,44%, στις 5.040,92 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,8%, στις 325,77 μονάδες, ενώ έχει καταγράψει συνολικά πτώση 11% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Σε ιστορικό υψηλό διαπραγματεύεται και η μετοχή της U.S. Steel, λόγω της νέας ανόδου στις τιμές των μετάλλων.

Ζημίες 2,19 δισ. δολαρίων εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο η Fannie Mae, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, η οποία σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου κατά 6 δισ. δολάρια και μείωση του μερίσματος. Η μετοχή της Fannie Mae έχει υποχωρήσει κατά 54% σε επίπεδο έτους στην αγορά της Νέας Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα