Ελληνοβουλγαρική ομάδα εργασίας για την ενέργεια

Συνάντηση Χρ. Φώλια με υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008 12:25

Τη δημιουργία μικτής ομάδας εργασίας για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας όπως είναι ο αγωγός South Stream, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η ηλεκτρική διασύνδεση, αποφάσισαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Peter Dimitrov, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Αποφάσισαν επίσης την κοινή αρχή της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδών, που εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι ο αγωγός South Stream είναι συμπληρωματικός προς κάθε άλλο αγωγό.

Κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για την κατασκευή νέας, δεύτερης διασύνδεσης 400 KV των δύο χωρών, που προχωρά με ταχείς ρυθμούς και θα αυξήσει επαρκώς τη διενέργεια εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ των δύο συστημάτων.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Βούλγαρος υπουργός συνεχάρη την Ελλάδα για την υπογραφή της Συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream στις 29 Απριλίου, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην πορεία της Βουλγαρίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι η χώρα του, ως μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής οικογένειας, σημειώνει σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Φώλιας υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας των δύο χωρών και στον τομέα της ενέργειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε οι χρόνοι υλοποίησης τόσο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όσο και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να συμπιεστούν. Σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Φώλιας τόνισε τη σπουδαιότητα της απρόσκοπτης διαμετακόμισης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και από τρίτες χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα