Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2000 21:21

Ανεπηρέαστες φάνηκαν να μένουν οι αγορές από τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel ότι τα κέρδη τετάρτου τριμήνου θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τα απογοητευτικά επιχειρηματικά νέα τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν προσλάβει μορφή επιδημίας. Αλλο ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί, και το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία καλού κλίματος τόσο στα αμερικανικά όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, είναι η δημοσίευση στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας το μήνα Νοέμβριο, και τα οποία ενισχύουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100, ο οποίος στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινείτο ανοδικά έκλεισε τελικά στις 6.288,3 μονάδες ενισχυμένος κατά 56,9 μονάδες (0,91%) σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Ετσι, ο εν λόγω δείκτης έκλεισε την εβδομάδα αυτή με κέρδη περίπου 2% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Πρωταγωνιστές στη συνεδρίαση του βρετανικού Χρηματιστηρίου αναδείχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών Bookham Technology και Amvescap με άνοδο 13,8% και 10,8% αντίστοιχα.

Με απώλειες έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 45,37 μονάδες (0,76%) διαμορφούμενος στις 5.939,3 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας τροφίμων και ποτών Danone σημείωσε πτώση 5,2%, ενώ με ανάλογες απώλειες έκλεισαν και οι μετοχές των εταιρειών Sodexho Alliance και Thomson. Αντιθέτως, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault ενισχύθηκε κατά 4,6% καταγράφοντας τα περισσότερα κέρδη σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όπου ο δείκτης XETRA DAX αυξημένος κατά 125,17 μονάδες (1,9%) έναντι της χθεσινής συνεδρίασης έφθασε τις 6.691,25 μονάδες δείχνοντας ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Intel άφησε αδιάφορους τους επενδυτές. Η μετοχή της Epcos σημείωσε τα περισσότερα κέρδη, της τάξεως του 6,67%, και ακολούθησε η μετοχή της εταιρείας χημικών Degussa-Huels Ag η οποία μετά τη σημερινή της αναβάθμιση από τη Lehman Brothers Holdings εκτοξέυθηκε κατά 6,26%. Με ανάλογη άνοδο έλκεισε και η μετοχή της εταιρείας κατασκευής λογισμικού SAP. Τις μεγαλύτερες πιέσεις, από την άλλη μεριά, δέχθηκαν οι τίτλοι του ενεργειακού ομίλου E.on και του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa οι οποίοι υποχώρησαν κατά 2,2% και 1,48% αντίστοιχα.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 45.719 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ο δείκτης AEX ενισχύθηκε κατά 0,14% διαμορφούμενος στις 657,2 μονάδες, στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL 20 έκλεισε στις 3.033,3 μονάδες με οριακά κέρδη 0,14% ενώ, τέλος, ο δείκτης SMI στο Χρηματιστήριο της Γενεύης με απώλειες της τάξεως του 0,25% διαμορφώθηκε στις 7.995,8 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα