Γ. Αλογοσκούφης: Στο διηνεκές η ισχύς της συμφωνίας για τον ΟΤΕ

«Στο Δημόσιο ο τελευταίος λόγος»
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 11:39
UPD:11:57

Οι συζητήσεις με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ έχουν προχωρήσει αρκετά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από το βήμα της Βουλής.

«Με την προωθούμενη συμφωνία διασφαλίζονται όλα τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Σε όλα τα στρατηγικά θέματα και σε όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αυτή είναι σε κάθε περίπτωση ευθύνη της κυβέρνησης μέσω την Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η χρήση του δικτύου, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι αρμοδιότητα και πάλι της ΕΕΤΤ που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο ΟΤΕ διαθέτει το δίκτυο στους άλλους παρόχους καθώς και τις τιμές.

Για θέματα εργασιακά προβλέπεται ότι θα υπάρχουν διαβουλεύσεις για θέματα που δεν άπτονται του management. Θα χρειάζεται διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση ισχύει η ελληνική εργατική νομοθεσία και οι κανονισμοί του προσωπικού του ΟΤΕ, τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, διασφαλίζεται το όνομα του ΟΤΕ και η συμφωνία αυτή θα ισχύει στο διηνεκές διότι δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση η συμμετοχή του Δημοσίου να φθάσει σε ποσοστά χαμηλά τέτοια που θα οδηγήσουν σε ακύρωση της συμφωνίας μετόχων.

«Και αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι ότι στην απίθανη περίπτωση κάποια ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον να μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 5% του ΟΤΕ, μόνο τότε ακυρώνεται η συμφωνία μετόχων, η οποία είναι δεσμευτική και για τους δύο στο διηνεκές».

«Το ελληνικό δημόσιο θα προτείνει τον πρόεδρο του Οργανισμού, θα έχει βέτο μέχρι δύο φορές σε ονόματα που προτείνονται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από την άλλη πλευρά, η οποία αποδέχεται πλήρως το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο ΟΤΕ και προτίθεται να κάνει μεγάλες επενδύσεις που δεν έγιναν για πολλά χρόνια στον ΟΤΕ».

Η συμφωνία για τον ΟΤΕ δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί αν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η British Telecom στη Βρετανία και η Τelefonica στην Ισπανία είναι αποκρατικοποιημένες. Χαρακτήρισε ακόμη απαραίτητες τις στρατηγικές συνεργασίες στο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Καμία σκέψη για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Τ.Τ.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός ξεκαθάρισεε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για περαιτέρω αποκρατικοποίηση και πως η κυβέρνηση δεν ευνοεί απόκτηση μετοχών του Τ.Τ. από άλλους τραπεζικούς οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους ορισμένες τράπεζες αγοράζουν μετοχές του Τ.Τ. ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνεται είτε για αμυντικούς είτε για επενδυτικούς λόγους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα