Mέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Κ. Καραμανλής: «Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο η αύξηση των επιτοκίων»
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 12:30
UPD:12:41
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο η αύξηση των επιτοκίων και είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να αφήνονται αιχμές κατά της κυβέρνησης, αφού η νομισματική πολιτική ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι σε σχέση με την Ε.Ε. ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, είναι φθηνότερες, ενώ άλλες είναι πράγματι ακριβότερες.

Σημείωσε επίσης ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων έχει περιοριστεί σημαντικά.

Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Η γενική εποπτεία ανήκει στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, δήλωσε ο κ. Καραμανλής. «Εκείνο που υποχρεούται να εξασφαλίζει το κράτος είναι ο υγιής ανταγωνισμός και η προστασία των δανειοληπτών απέναντι σε καταχρηστικούς όρους».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το υπουργείο Οικονομίας προώθησε την περασμένη χρονιά το νόμο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές με τον οποίο θεσπίστηκαν αυξημένες υποχρεώσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση των συναλλασσομένων.

- Τροποποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή προωθήθηκαν ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών. Απαγορεύθηκε η κατάσχεση της μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη για χρέος μέχρι 10.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και δεν υπάρχει υποθήκη.

- Με βάση τον ίδιο νόμο ο υπουργός Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την προσαρμογή των τραπεζών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται μετά από αγωγές καταναλωτών και ενώσεων καταναλωτών

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας

- Υποχρεωτική διεξαγωγή πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία με σφραγισμένες προσφορές

- Καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες έως ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν νέο διακανονισμό με την τράπεζα

- Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων

- Απαγόρευση κατάσχεσης για χρέη στο δημόσιο και τις τράπεζες οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

- Εξετάζεται η αύξηση του ποσού των 10.000 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας

Δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό για την υιοθέτηση προτάσεων – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η εφαρμογή των οποίων είναι εφικτή, τόνισε ο Πρωθυπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα