Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 12:30

Mέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Την απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας και την αύξηση του ποσού των 10.000 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας επεξεργάζεται μεταξύ άλλων η κυβέρνηση.

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο η αύξηση των επιτοκίων και είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να αφήνονται αιχμές κατά της κυβέρνησης, αφού η νομισματική πολιτική ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι σε σχέση με την Ε.Ε. ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, είναι φθηνότερες, ενώ άλλες είναι πράγματι ακριβότερες.

Σημείωσε επίσης ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων έχει περιοριστεί σημαντικά.

Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Η γενική εποπτεία ανήκει στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, δήλωσε ο κ. Καραμανλής. «Εκείνο που υποχρεούται να εξασφαλίζει το κράτος είναι ο υγιής ανταγωνισμός και η προστασία των δανειοληπτών απέναντι σε καταχρηστικούς όρους».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το υπουργείο Οικονομίας προώθησε την περασμένη χρονιά το νόμο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές με τον οποίο θεσπίστηκαν αυξημένες υποχρεώσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση των συναλλασσομένων.

- Τροποποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή προωθήθηκαν ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών. Απαγορεύθηκε η κατάσχεση της μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη για χρέος μέχρι 10.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και δεν υπάρχει υποθήκη.

- Με βάση τον ίδιο νόμο ο υπουργός Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την προσαρμογή των τραπεζών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται μετά από αγωγές καταναλωτών και ενώσεων καταναλωτών

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας

- Υποχρεωτική διεξαγωγή πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία με σφραγισμένες προσφορές

- Καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες έως ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν νέο διακανονισμό με την τράπεζα

- Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων

- Απαγόρευση κατάσχεσης για χρέη στο δημόσιο και τις τράπεζες οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

- Εξετάζεται η αύξηση του ποσού των 10.000 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας

Δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό για την υιοθέτηση προτάσεων – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η εφαρμογή των οποίων είναι εφικτή, τόνισε ο Πρωθυπουργός.