Ολοταχώς προς το ευρώ

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2000 13:12

Θα συνεχίσει η Τράπεζα της Ελλάδος την έκδοση δελτίων τιμών συναλλάγματος και ξένων τραπεζογραμματίων για μικροσυαναλλαγές, συναλλαγές του δημοσίου σε συνάλλαγμα και συναλλαγές εκχώρησης/διάθεσης ξένων τραπεζογραμματίων, από και προς τις εμπορικές τράπεζες και τα ανταλλακτήρια, παρά την επικείμενη ενσωμάτωση της δραχμής στο ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αναθεωρημένα δελτία τιμών συναλλάγματος/τραπεζογραμματίων θα συμβάλλουν στην προσαρμογή και τον «εθισμό» του κοινού, ιδιαίτερα κατά τη μεταβατική περίοδο, στη χρήση του ευρώ ως εγχώριου νομίσματος αντί της δραχμής.

Βάση, για την έκδοση των δελτίων αυτών, θα αποτελούν η αμετάκλητη ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ (340,75 δρχ. ανά ευρώ) και οι ισοτιμίες αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), (euro reference rates), που διαμορφώνονται καθημερινώς στην concertation της 15:15΄ ώρα Ελλάδος και δημοσιεύονται στις σχετικές σελίδες της ΕΚΤ στα ηλεκτρονικά μέσα.

Με δεδομένο ότι από 1/1/2001 θα υπάρχει παράλληλα με το ευρώ και η δραχμή, κρίνεται σκόπιμη η έκδοση ορισμένων δελτίων τιμών συναλλάγματος και τραπεζογραμματίων έναντι ευρώ και δραχμής κατά το υπόλοιπο της μεταβατικής περιόδου.

Τα δελτία που θα εκδίδονται, είναι τα ακόλουθα :

* Δελτίο τιμών που θα εμφανίζει καθημερινά τις τιμές αναφοράς (euro reference rates) της ΕΚΤ.

* Το δελτίο θα περιλαμβάνει και τα 28 νομίσματα για τα οποία παραθέτει ενδεικτικές τιμές η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, θα πρόκειται περί αναπαραγωγής του δελτίου της ΕΚΤ, που όμως είναι αναγκαία, εφ’ όσον θα εκδίδoνται δελτία τιμών συναλλάγματος και ξένων τραπεζογραμματίων.

* Δελτίο τιμών συναλλάγματος έναντι ευρώ για συναλλαγές μέχρι ισοτίμου ευρώ 10.000, βάσει του δελτίου ισοτιμιών αναφοράς της ΕΚΤ .

* Δελτίο τιμών συναλλάγματος και ξένων τραπεζογραμματίων έναντι δρχ. για συναλλαγές μέχρι ισοτίμου ευρώ 10.000, βάσει της αμετάκλητης ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ευρώ και του δελτίου ισοτιμιών αναφοράς της ΕΚΤ.

* Συμπληρωματικό δελτίο τιμών ξένων τραπεζογραμματίων έναντι δρχ. βάσει της αμετάκλητης ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ευρώ.

* Πίνακας τιμών έναντι ευρώ για διάθεση-απόκτηση ξένων τραπεζογραμματίων μεταξύ της Τάπεζας της Ελλάδος και των λοιπών τραπεζών με βάση το δελτίο ισοτιμιών αναφοράς της ΕΚΤ.

* Συμπληρωματικός πίνακας τιμών έναντι ευρώ για διάθεση-απόκτηση ξένων τραπεζογραμματίων μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των λοιπών τραπεζών.

* Ειδικός πίνακας τιμών έναντι δρχ. για εκχώρηση ξένων τραπεζογραμματίων από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Για όλα τα δελτία έναντι του ευρώ ο τρόπος παράθεσης των τιμών θα είναι η ποσότητα νομίσματος ανά ένα ευρώ.

Τα δελτία τιμών συναλλάγματος και ξένων τραπεζογραμματίων που θα προκύψουν από τη συνεδρίαση Fixing της 29ης Δεκεμβρίου 2000, τελευταίας ημέρας διενέργειας της συνεδρίασης αυτής, θα ισχύσουν για συναλλαγές που θα γίνουν την 30ή και την 31η Δεκεμβρίου 2000.

Στις 29 Δεκεμβρίου θα εκδοθούν επίσης, τα αναθεωρημένα δελτία τιμών που θα ισχύσουν την πρώτη εργάσιμη ημέρα του έτους 2001, με βάση τις τιμές αναφοράς της ΕΚΤ της 29/12/2000.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα