Στο «κόκκινο» οι δείκτες

Βεβαρημένο κλίμα λόγω πετρελαίου σε Ευρώπη και Wall Street
Σάββατο, 10 Μαΐου 2008 00:01

ΤΟ ΞΕΦΡΕΝΟ ράλι στις τιμές του πετρελαίου και τα νέα απογοητευτικά αποτελέσματα από μεγάλες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα οδήγησαν σε φυγή τους επενδυτές από τις αγορές μετοχών.

Τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου παρουσίασαν τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες του τελευταίου μήνα, ενώ βεβαρημένο ήταν το κλίμα και στη Γουόλ Στριτ με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν πάνω από 1%.

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις από τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους δεν φαίνεται να έχουν τέλος.

Στις ΗΠΑ, η ΑΙG ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο ζημίες 7,8 δισ. δολαρίων (τις μεγαλύτερες στην ιστορία της) και είδε τις μετοχές της να υποχωρούν περισσότερο από 7%. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και οι μετοχές της Citigroup, που γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση στοιχείων ενεργητικού αξίας 400 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία. Οι ανακοινώσεις αυτές σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του αργού πάνω από τα 126 δολάρια το βαρέλι έφεραν στο κόκκινο τους δείκτες.

Στη Γουόλ Στριτ ο Dow Jones παρουσίαζε απώλειες υψηλότερες των 120 μονάδων (1%), ενώ στο -0,7% ήταν μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης και ο S&P. Ο Νasdaq κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες μετά τα μέσα της συνεδρίασης- περνώντας προσωρινά και σε θετικό έδαφος- ύστερα από την ανακοίνωση υψηλότερων των προσδοκιών κερδών από την Acitivision. Στους θετικούς πρωταγωνιστές και οι Microsoft και Research in Motion, που είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται περίπου 2%.

Εβδομάδα απωλειών ήταν αυτή που πέρασε για την Ευρώπη, με το δείκτη FTSEurofirst 300 να κλείνει χθες μειωμένος κατά 1,3% στις 1.343,43 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 1,05% και τερμάτισε στις 6.204,7 μονάδες, ενώ στις 7.003,17 μονάδες μειωμένος κατά 0,97% έκλεισε ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες (1,88%) για τον CAC 40 στο Παρίσι, που τερμάτισε στις 4.960,56 μονάδες. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε και εδώ ο κλάδος των τραπεζών.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο, ο Nikkei είχε απώλειες 2,06%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα