UBS: Αναβάθμιση της θετικής άποψης για τις τιτλοποιήσεις

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008 09:28

ΘΕΤΙΚΗ στάση έναντι των ελληνικών τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων, τηρεί η UBS στην έκθεσή της European Structured Finance Monthly (12/5/2008).

Oπως επισημαίνει, στην έκθεση Μαΐου, επιβεβαιώνεται και αναβαθμίζεται η θετική άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιανουάριο για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις ως αποτέλεσμα της ισχυρής - αν και λιγότερο από το παρελθόν - αύξησης των τιμών των ακινήτων και της σημαντικής απομόχλευσης εξαιτίας των υψηλών ταχυτήτων στις προπληρωμές.

Σύμφωνα με τον οίκο, όπως συμβαίνει σε όλες τις τιτλοποιήσεις στην Ευρώπη, οι μεγάλοι κίνδυνοι προέρχονται όχι από τον ίδιο τον τομέα τιτλοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά από το ευρύτερο περιβάλλον των χρηματοπιστωτικών αγορών. «Εχουμε κατά νου, ένα συγκεκριμένο κίνδυνο: δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, συγκρινόμενο σε ονομαστική αξία με της Ισπανίας, και δεδομένων των αρνητικών σχολίων από πλευράς οικονομολόγων για το μέγεθος του ελλείμματος, και της Οικονομίας γενικότερα, της Ισπανίας, δεν θα μας εξέπληττε να δούμε παρόμοια σχόλια και για την ελληνική αγορά.

Αυτό ίσως οδηγούσε τους επενδυτές να τιμολογήσουν τις ελληνικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων περισσότερο ευθυγραμμισμένα με τις ισπανικές και λιγότερο με τις ιταλικές, δηλαδή με μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης», λέει η UBS, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπονοεί «οξύ» κίνδυνο διεύρυνσης των spreads διαπραγμάτευσης των ελληνικών τιτλοποιημένων ομολόγων στα επίπεδα των ισπανικών.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, η UBS επισημαίνει ότι από το 2001 μέχρι το 2007 η ελληνική οικονομία μεγάλωσε κατά 33,8% (ετησιοποιημένος ρυθμός ανάπτυξης 4,2%) έναντι 13,4% της Ε.Ε. (ετησιοποιημένος ρυθμός ανάπτυξης 1,8%). Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να αποδυναμωθεί φέτος και του χρόνου, ευθυγραμμιζόμενος με την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλες τις δυτικές Οικονομίες) θα παραμείνει ισχυρότερος των περισσότερων Οικονομιών της υπόλοιπης ΕΕ.

Οι οικονομολόγοι της UBS εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ένα «ακόμη υγιές» 2,7% (σε πραγματικούς όρους, η ονομαστική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 6,2%) το 2008 και 2,8% (ονομαστικό 5,3%) το 2009. Η αντίστοιχη ανάπτυξη για την ΕΕ θα είναι 1,5% και 1,3%.

Σημειώνεται ότι οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ανέρχονται μόνο σε 7,7 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε λιγότερο από 1% των τιτλοποιημένων εκδόσεων σε όλη την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεσή της European Equity Strategy, η UBS εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη και ιδίως η εταιρική κερδοφορία και οι αποτιμήσεις, θα καθορίσουν τις προοπτικές των διεθνών αγορών. Ο οίκος λέει πως αν και η bull market δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, η πορεία των μετοχών που θα οδηγηθεί από την προσαρμογή των αποτιμήσεων τους, μπορεί να οδηγήσει σε ικανοποιητικές αποδόσεις στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει bullish για το μέλλον των διεθνών μετοχών με την στήριξη να έρχεται από τις αποτιμήσεις, τους υγιείς ισολογισμούς και την αποφυγή της κατάρρευσης της κερδοφορίας.

Σύμφωνα με την UBS, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εισηγμένων οι οποίες τοποθετούν την ανάπτυξη των κερδών του 2008 στο 8% και του 2009 στο 14%, παραμένουν υπερβολικές. Παράλληλα, εκτιμά ότι πέραν της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για σημαντικές πιέσεις στα περιθώρια κερδών. «Ακόμα και ο ελάχιστος περιορισμός στα περιθώρια, θα πιέσει σημαντικά τα κέρδη των επιχειρήσεων. Πάντως, τα καλά νέα είναι πως οι αποτιμήσεις σήμερα είναι άκρως λογικές, με το περιθώριο για διόγκωση των δεικτών Ρ/Ε (multiple expansion ) να είναι μεγάλο, παρά τις υποβαθμίσεις των αναλυτών. Η εν λόγω προσαρμογή των Ρ/Ε μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για ισχυρές αποδόσεις των μετοχών, οι οποίες σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να μεταφραστούν ως επιστροφή της bull market», επισημαίνει ο οίκος.

Η UBS υποβαθμίζει τη σύστασή της για τον χρηματοοικονομικό κλάδο σε ουδέτερη από overweight, ενώ συνεχίζει να παραμένει overweight στην αγορά των ΗΠΑ, underweight στην Ευρώπη και ουδέτερη στις αναδυόμενες αγορές και την Ιαπωνία. Ο οίκος προτιμά μετοχές ανάπτυξης και υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς μετοχές εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Στις 40 κορυφαίες επιλογές της από τις διεθνείς αγορές τοποθετεί την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση αγοράς.

ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα