ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση εκποιεί τον ΟΤΕ έναντι πινακίου φακής

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008 18:21
UPD:18:24

Την αντίθεσή του με την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom εξέφρασε για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας ότι όταν επανέλθει στην κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να ανακτήσει το Δημόσιο τον έλεγχο στον ΟΤΕ, χωρίς αυτό να αποτελεί -όπως διευκρίζεται- εκφοβισμό για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεσμικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της απιστίας, σχετικά με τη διαδικασία εξαγοράς του ΟΤΕ που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αφού σημειώνει ότι στρατηγικής σημασίας εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα και τις υποδομές, πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «την πάγια πολιτική της επιζήμιας εκχώρησης δημόσιας περιουσίας και απώλειας δημοσίου ελέγχου σε σειρά δημόσιων επιχειρήσεων».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, για τον Έλληνα καταναλωτή και την ελληνική οικονομία δεν προκύπτει κανένα όφελος «από την απώλεια του δημοσίου ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ελλάδας και την εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης σε μια ξένη, υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία, στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο τι συμφέρει τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία». Ο ΟΤΕ τελικά -υπογραμμίζεται- θα ελέγχεται μέσω της Deutsche Telekom από το γερμανικό κράτος, ενώ ταυτόχρονα η εξαγορά αφήνει ελεύθερο το πεδίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Deutsche Telekom και τους άλλους ανταγωνιστές, αποσύροντας από την αγορά αυτή τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση της ΝΑ Ευρώπης, με θυγατρικές και συμμετοχές σε 5 χώρες.

Τέλος, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου σημειώνεται πως καμία προηγμένη χώρα της ΕΕ δεν έχει εκποιήσει το βασικό της τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό σε ανταγωνιστή άλλης χώρας (αναφέροντς ότι οι μόνες χώρες που έκαναν κάτι παρόμοιο στην ΕΕ είναι η Κροατία, η Τσεχία και η Ουγγαρία).

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφανείς διαδικασίες στην εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης του ΟΤΕ στην DT, μέσω -όπως επισημαίνεται- της διαμεσολάβησης ιδιώτη επενδυτή, αναλαμβάνοντας το ρόλο του εγγυητή του υπερτιμήματος που αυτός καρπώνεται από τη διαδικασία.

Η κυβέρνηση -τονίζεται χαρακτηριστικά- εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τον έλεγχο και τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση.

Επιπρόσθετα το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η MIG αγόρασε σχεδόν το 20% του ΟΤΕ σε τιμή ανά μετοχή πολύ χαμηλότερη από την τιμή που συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στην Deutsche Telekom (26 ευρώ ανά μετοχή). «Η τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή είναι υψηλότερη κατά 19% από τη μέση τιμή τριμήνου της μετοχής του ΟΤΕ. Δεν δικαιολογείται η Deutsche Telekom να αγοράζει τόσο ακριβά το μερίδιο της MIG, αν δεν είχε λάβει υποσχέσεις πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζε και τον έλεγχο της επιχείρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς της ΝΔ οτι με τις μετοχοποιήσεις που πραγματοποίησε το Κίνημα, εξέθεσε τον ΟΤΕ σε κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς και πως κατά συνέπεια η σημερινή μεταβίβαση είναι αναπόφευκτη.

Ανάλογα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι θα εξασφαλίζεται δικαίωμα βέτο σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις στον ΟΤΕ, κάνοντας λόγο για εικονικό βέτο αφού η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου που θα προτείνεται από την Deutsche Telekom.

«Η κυβέρνηση -καταλήγει το ΠΑΣΟΚ- δεν προχωρά όπως ισχυρίζεται σε στρατηγική συμμαχία με την Deutsche Telekom (πχ με μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ανταλλαγή μετοχών ή επιμέρους συνεργασίες) αλλά σε καθαρή εξαγορά του ΟΤΕ από έναν στρατηγικό επενδυτή με πλήρη απώλεια ελέγχου για το ελληνικό δημόσιο».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα