Κινητοποιήσεις των συνδικάτων με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα

Συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2008 09:14
UPD:10:11

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ που περιλαμβάνουν απεργίες και στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες εργαζομένων, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και διεκδικώντας την προώθηση μιας σειράς οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, με έμφαση στα μισθολογικά και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας. Η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο με εισαγωγικό μισθό 1.300 ευρώ, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, με κεντρικό αίτημα την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων-εκποιήσεων των ΔΕΚΟ και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Ο.Α., ΛΙΜΑΝΙΑ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) προκήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ και των λιμανιών (ΟΛΠ-ΟΛΘ) και πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00, για τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Ο.Α., ΕΥΔΑΠ.

Η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ συνήλθε χθες και αποφάσισε οι κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί, να συνεχισθούν και να κλιμακωθούν. Νεώτερες αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, που ορίστηκε για τις 29 Μαΐου.

Στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων η ΓΣΕΕ θα πραγματοπιήσει απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12.30, στην πλατεία Κάνιγγος. Απεργιακή συγκέντρωση οργανώνει η ΓΣΕΕ και στην Θεσσαλονίκη, στις 12.00 η ώρα, στο άγαλμα Βενιζέλου. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει σήμερα συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κοραή, ενώ συγκέντρωση οργανώνει και το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Στις τράπεζες

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Probank, FBB, HSBC, BNP Paribas, Citibank, American Express, Ελληνική και Κύπρου έχει προκηρύξει για σήμερα η ΟΤΟΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή οι συγκεκριμένες τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ.

Από την ΟΤΟΕ ανακοινώθηκε χθες ότι, με επιστολή που έστειλε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, διευκρινίζει ότι η Τράπεζα δεν διαφωνεί με τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων στα πλαίσια των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και για το σκοπό αυτό το ποσοστό της Τράπεζας Ελλάδος (5,28%) θα συμπληρώσει το ποσοστό που θα συγκεντρωθεί από τις υπόλοιπες τράπεζες, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο 70% που προβλέπει ο Ν. 1876/90.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η κίνηση αυτή της διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος ισοδυναμεί με την παροχή εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την Κλαδική ΣΣΕ και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να ματαιωθεί η απεργία που είχε προκηρυχθεί σήμερα και στην Τράπεζα Ελλάδος.

Υστερα από την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΤΟΕ θεωρεί ότι πρόσωπο-κλειδί θα είναι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσοστού και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Εθνική διαθέτει 23,57% και, αν δοθεί εξουσιοδότηση, το ποσοστό, συνυπολογιζόμενο με τα αντίστοιχα των τραπεζών που έχουν δώσει εξουσιοδοτήσεις, καλύπτεται το 70% του συνόλου που απαιτείται.

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις με την παροχή εξουσιοδοτήσεων από τις τράπεζες που δεν έχουν ανταποκριθεί, η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, θα είναι μόνο η αρχή!

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η ΟΤΟΕ οργανώνει σήμερα στις 9 το πρωί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της και στη συνέχεια μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου 29). Στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Εθνική Τράπεζα (κτίριο Μελά, Πλ. Κοτζιά), όπου θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής.

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12.00 μ.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το λιμάνι διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα λιμάνια και τον ΟΤΕ.

Τρίωρη στάση εργασίας έχει εξαγγείλει για σήμερα και η ΑΔΕΔΥ. Σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι σωματείων τόνισαν την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ, με σημείο συγκέντρωσης το κτήριο του ΟΤΕ και πορεία ακολούθως προς το λιμάνι.

Αεροπλάνα

Προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές θα σημειωθούν σήμερα εξαιτίας της 4ωρης στάσης εργασίας (11.00 - 15.00) που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και στην οποία μετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι για σήμερα ματαιώνονται τουλάχιστον 20 πτήσεις και συγκεκριμένα από Αθήνα, μετ' επιστροφής, δύο για Θεσσαλονίκη και από μία για Λονδίνο, Ρόδο, Λάρνακα, Ιωάννινα, Σαντορίνη, Βελιγράδι, Τίρανα, Σόφια, Σκύρο, Κω, Σάμο, Νάξο, Κάρπαθο, Αστυπάλαια, Μήλο και Πάρο, καθώς και οι πτήσεις Θεσσαλονίκη - Χανιά - Θεσσαλονίκη και Κάρπαθος - Ρόδος - Κάρπαθος.

Επίσης, τροποποιούνται δύο πτήσεις, ενώ σε άλλες 14 αλλάζει η ώρα αναχώρησης. Από την πλευρά της η Aegean Airlines προχωρεί στην ματαίωση 14 πτήσεων. Παράλληλα αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 26 πτήσεις του δικτύου της.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΟΤΕ
  • ΟΛΘ
  • ΟΛΠ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα