Ανάκαμψη με οδηγό τα blue chips

Σε θετικό έδαφος και η Wall Street
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 00:01

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ τα ευρωπαϊκά blue chips, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού χαμένου εδάφους, με όχημα τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ τα κέρδη σε φαρμακοβιομηχανίες και μετοχές εμπορευμάτων αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο ειδήσεων για συμφωνίες και της υποχώρησης του πετρελαίου που ενεθάρρυνε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού τομέα. Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη βρέθηκε η BT Group, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας στη Βρετανία, καθώς οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Vivendi, καθώς τα κέρδη της ήταν υψηλότερα των αναμενομένων.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, το προβάδισμα είχε η Hochtief, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανίας και διαχειρίστρια του αεροδρομίου Αθηνών, καθώς τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερτριπλασιάστηκαν.

Στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία, RWE, υποχώρησε, καθώς τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 48%.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκε και η βελγική KBC, μετά τη μείωση κατά 44% που κατέγραψε στα κέρδη πρώτου τριμήνου, στα 554 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Από την άλλη, σε θετική τροχιά κινήθηκε ο πετρελαϊκός κλάδος, με τις Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν κέρδη στην αγορά της Γερμανίας, καθώς η UBS ενίσχυσε τις εκτιμήσεις τις για την τιμή του αργού για το 2008 κατά 32%, στα 115 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη κατέγραψε και General Electric, μετά τη φημολογία ότι αναμένεται να προχωρήσει σε πώληση ή να αναζητήσει συνεργάτη για τη μονάδα κατασκευής ψυγείων και πλυντηρίων.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,58%, στις 6.251,80 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 7.081,05 μονάδες, με απώλειες 0,03% και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,04%, στις 5.057,51 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα