Ράλι από στοιχήματα

Κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση η Ευρώπη
Τρίτη, 20 Μαΐου 2008 00:01

ΡΑΛΙ πυροδότησαν στα διεθνή χρηματιστήρια, στοιχήματα ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, απογειώνοντας το δείκτη S&P 500 στο υψηλότερο πενταμήνου. Κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων ώθησαν ανοδικά τις μετοχές του κλάδου εκμετάλλευσης ορυχείων, ενώ οι επενδυτές προεξόφλησαν αύξηση των εξαγορών.

Στο πάρτυ της Wall Street οι μετοχές εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο τετραμήνου μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν απροσδόκητη άνοδο του δείκτη των οικονομικών δεικτών.

Οι Anglo American και Vedanta Resources ηγήθηκαν της ανόδου στον κλάδο των εταιρειών εξόρυξης, καθώς ο χρυσός άγγιξε υψηλό τριών εβδομάδων και η Citigroup συνέστησε αγορά των μετοχών τους.

Στον κλάδο των πετρελαϊκών εταιρειών ηγήθηκε η Royal Dutch Shell, μετά το νέο ράλι ανόδου του αργού, ενώ σε υψηλό τεσσάρων μηνών βρέθηκε και η E.ON. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,15%, στις 6.376,50 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 7.225,94 μονάδες με κέρδη 0,97% και στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 1,26%, έκλεισε στις 5.142,10 μονάδες.

Οι δείκτες βρήκαν στήριγμα και στις νέες ειδήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Των κερδών ηγήθηκε η Enodis, ενώ στήριγμα στους αμερικανικούς δείκτες προσέφερε ο τεχνολογικός κλάδος, μετά τη σύσταση αναλυτών για αγορά μετοχών εταιρειών κατασκευής λογισμικού, αλλά και της Amazon.com.

Κέρδη κατέγραψε η Intel, μετά την έκθεση της Goldman που υποδεικνύει ότι οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών πρόκειται να επωφεληθούν από τη μείωση των αποθεμάτων και ακολούθησε η Amazon.com, μετά τη σύσταση για «αγορά» από την Goldman.

Νέα ένεση ρευστότητας ύψους 75 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε χθες η Φέντεραλ Ριζέρβ στο πλαίσιο της 28ήμερης διευκόλυνσης, μέσω δημοπρασιών καθορισμένης διάρκειας, με ελάχιστο επιτόκιο στο 1,99% και το ελάχιστο προσφερόμενο ποσό στα 5 δισ. δολάρια.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκονται και οι μετοχές της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μία νέα μορφή συνεργασίας με τη Yahoo! Ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 14.343,19 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα