Προς τα κάτω αναθεώρησε η Fed τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 22:03

Προς τα κάτω αναθεώρησε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) τις προγενέστερες προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, εκτιμώντας ότι τελικά θα κυμανθεί μεταξύ 0,3% και 1,2%. Η Fed στη νέα της εκτίμηση ανέδειξε την κυρίαρχη σημασία που έχει για την αμερικανική οικονομία η «εαρινή φρενήρης προέλαση» των τιμών των πρώτων υλών.

Η κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε «άκρως αδύναμη» την οικονομική ανάπτυξη το πρώτο φετινό εξάμηνο, προβλέποντας «περιορισμένη ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

«Φέτος, η αγοράστική δύναμη είναι μικρή, επειδή το πετρέλαιο έχει στο μεταξύ ανατιμηθεί πολύ» αναφέρει ακόμη και προσθέτει πως «προκύπτει μία πρόσθετη μείωση του ιδιωτικού πλούτου εξαιτίας της κάμψης, που παρουσιάζεται στην αγορά των ακινήτων (σ.σ. στις ΗΠΑ)». «Επίσης, η πιστωτική κρίση επηρεάζει και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, μέσω της πιστωτικής στενότητας, που επακολουθεί».

Για την ανεργία, προβλέπεται ότι μπορεί να κλιμακωθεί στα τέλη του έτους και στο 5,7% του ενεργού αμερικανικού πληθυσμού, με πρόσθετη την επισήμανση για αναρρίχηση του ρυθμού πληθωρισμού -σε ετήσια βάση- και στο 3,7%, από 2,4% κατ' ανώτατο όριο που προέβλεπε προγενέστερα.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων, προκλήθηκε «κύμα πωλήσεων» μετοχών στη Γουόλ Στριτ και σημειώνοντας απώλειες σχεδόν 200 μονάδων (γύρω στις 21.30 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης-βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας περιορίστηκε περίπου στις 12.630 μονάδες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα