Στα 3,515 δισ. € το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008 09:26
UPD:09:28

Σε 3.515 εκατ. ευρώ ανήλθε το Μάρτιο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημειώνοντας αύξηση κατά 423 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την καταγραφή ελλείμματος στο ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων, έναντι πλεονάσματος το 2007 και την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή άνοδο, ενώ το εμπορικό έλλειμμα δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Η μικρή διεύρυνση (κατά 9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2007) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 245 εκατ. ευρώ, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της αντισταθμίστηκε από τη μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 203 εκατ. ευρώ και του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 32 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 46 εκατ. ευρώ, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες (κατά 61 εκατ. ευρώ) και της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 23 εκατ. ευρώ), που υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 37 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 165 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε έλλειμμα 61 εκατ. ευρώ (έναντι πλεονάσματος 234 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2007), καθώς οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν, ενώ οι πληρωμές προς την ΕΕ αυξήθηκαν. (Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό).

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 667 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 8.355 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του πλεονάσματος τόσο του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (που παρατηρήθηκε το Φεβρουάριο του 2008) όσο και του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 911 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 716 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 527 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 332 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 265 εκατ. ευρώ ή 9,3%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 981 εκατ. ευρώ ή 11%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 750 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Το ισοζύγιο των ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρουσίασε μικρό έλλειμμα (17 εκατ. ευρώ), έναντι πλεονάσματος (23 εκατ. ευρώ) την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 32% και οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 5,7%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 258 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Τέλος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1.086 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αλλά και στη μείωση των πληρωμών προς την ΕΕ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Μάρτιο του 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 220 εκατ. ευρώ, έναντι 1.076 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2007. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία - πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2008 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1.562 εκατ. ευρώ, μικρότερο (κατά 356 εκατ. ευρώ) από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 3.027 εκατ. ευρώ, έναντι 2.296 εκατ. ευρώ το 2007.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

(με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 3.295 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2008, έναντι ελλείμματος 2.016 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2008 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 6.793 εκατ. ευρώ, έναντι 7.104 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάρτιο του 2008 οι επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη επένδυση αφορούσε την εκροή ύψους 47 εκατ. ευρώ από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ για την κάλυψη της συμμετοχής της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ROMANEASKA (Ρουμανία). Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους παρουσίασαν εκροή ύψους 35 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη μείωση των επενδύσεων αυτών. Η σημαντικότερη εκροή, ύψους 70 εκατ. ευρώ, προήλθε από την πώληση της αλυσίδας σουπερμάρκετ PLUS HELLAS από την Γερμανική εταιρία TENGELMANN KKG στην ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 4.362 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι πωλήσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και δευτερευόντως μετοχών Ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές (ύψους 4,4 και 0,4 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα) αντισταθμίστηκαν σε μικρό μόνο βαθμό από πωλήσεις μετοχών του εξωτερικού από Έλληνες επενδυτές (ύψους 0,3 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 7.652 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία υπεραντιστάθμισε κατά πολύ τη μικρή αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος.

Για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2008, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 340 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις ανήλθε σε 56 εκατ. ευρώ μόνο, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 395 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 6.955 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (αποκλειστικά για αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 11,6 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων επίσης για τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (ύψους 4,8 δισεκ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η σχετικά μικρή καθαρή εκροή ύψους 544 εκατ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι η εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού και δευτερευόντως για αποπληρωμή δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους σε κατοίκους αντισταθμίστηκε σε σημαντικό βαθμό από την εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

Στο τέλος Μαρτίου 2008 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,4 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα