ΟΟΣΑ: Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι τιμές των τροφίμων

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008 12:07

Σε πολύ υψηλό επίπεδο θα παραμείνουν το επόμενο 18μηνο οι τιμές των τροφίμων, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ, στο διάστημα που θα ακολουθήσει το 18μηνο, και με ορίζοντα δεκαετίας, οι τιμές θα μειωθούν, θα παραμείνουν ωστόσο κατά 30%-40% υψηλότερες της μακροχρόνιας μέσης τάσης, η οποία ήταν μέχρι πρότινος πτωτική.

Με βάση τα στοιχεία των ειδικών του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, η σημερινή κρίση είναι, για την ώρα, κρίση τιμών και όχι παγκόσμιας διαθεσιμότητας τροφίμων. Μπορεί όμως να εξελιχθεί, σε συγκεκριμένες αναπτυσσόμενες χώρες, και σε κρίση έλλειψης τροφίμων, εφόσον:

- Σε 26 χαμηλού εισοδήματος χώρες, με βάση στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας της δυνατότητας πληρωμής εισαγωγών τριών μηνών (από τις χώρες αυτές οι 18 είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων).

- Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η τεράστια αύξηση των τιμών των σπόρων και λιπασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο επόμενο έτος, λόγω αδυναμίας των φτωχών αγροτών να πληρώσουν, καθώς δεν διαθέτουν κεφάλαια κίνησης ή πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Την χώρα μας στη συνάντηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ&ΑΣ κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι ένας από τους ελάχιστους τρόπους που διαθέτουμε βραχυπρόθεσμα για να μειώσουμε τις τιμές των τροφίμων είναι η μείωση των επιδοτήσεων για βιοκαύσιμα πρώτης γενεάς, που θα διοχετεύσει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής στις αγορές τροφίμων, αυξάνοντας την προσφορά και μειώνοντας τις τιμές, προς όφελος των δισεκατομμυρίων φτωχών που διαθέτουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για τρόφιμα.

Θέση που επιβεβαιώθηκε και από τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, οι οποίοι και επεσήμαναν ότι, από την προβλεπόμενη μακροπρόθεσμα αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 30%-40%, το ένα τρίτο θα οφείλεται στα βιοκαύσιμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα