Απτόητοι οι επενδυτές

Εστίασαν την προσοχή τους στα θετικά στοιχεία
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008 00:01

ΤΟ ΝΕΟ ρεκόρ του πετρελαίου προβλημάτισε αρχικά, αλλά τελικά δεν πτόησε τους επενδυτές στις αγορές μετοχών, που επέλεξαν να εστιάσουν την προσοχή τους στα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τη φημολογία για νέες συμφωνίες εξαγορών.

Έτσι, στη Γουόλ Στριτ τη νευρικότητα πρώτων ωρών διαδέχθηκαν σύντομα οι τάσεις ανάκαμψης, ενώ ανάλογο ήταν το σκηνικό νωρίτερα στην Ευρώπη, με τους δείκτες των σημαντικότερων αγορών να περιορίζουν σημαντικά τις απώλειες ή και να περνούν σε θετικό έδαφος.

Τα θετικά μηνύματα για τους επενδυτές ήρθαν από το μέτωπο της απασχόλησης. Στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 9.000, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου. Τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα των προβλέψεων, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει το σκόπελο της ύφεσης.

Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλε και η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από το νέο ρεκόρ των 135 δολαρίων στα 131 δολάρια αργά το απόγευμα.

Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης οι δείκτες Dow Jones και S&P παρουσίαζαν κέρδη 0,4%, ενώ άνοδο 0,7% κατέγραφε ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε ενισχυμένος κατά 0,36%. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών και τραπεζών εν μέσω πληροφοριών για συγχωνεύσεις. Στον κλάδο των τραπεζών η Commerzbank είδε τη μετοχική τιμή της να ενισχύεται 2,4% και η Deutsche Postbank είχε κέρδη άνω του 1%, ύστερα από δημοσιεύματα ότι Commerzbank και Allianz σχεδιάζουν να καταθέσουν προσφορά ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της Postbank.

Για την Allianz, ωστόσο, η είδηση σήμανε υποχώρηση της μετοχής της κατά 3,5%. Στις τηλεπικοινωνίες την άνοδο οδήγησαν η Telecom Italia, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 4,6% και η Vodafone με κέρδη 3% χάρη στις προβλέψεις για ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις επιμέρους αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,42%, ενώ οριακά κέρδη είχε ο CAC 40 στο Παρίσι. Απώλειες 0,27% είχε ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε στο +0,37%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα