Στην κατηφόρα η Ευρώπη

Πτωτικά κινήθηκε και η Wall Street
Σάββατο, 24 Μαΐου 2008 00:01
UPD:01:15

ΜΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις στον τομέα πρώτων υλών, οδήγησαν στην κατηφόρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι μετοχές του οποίου έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα μεγέθη που παρουσίασαν οι εταιρείες στα αποτελέσματά τους, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η Wall Street εν μέσω ανησυχιών ότι η επιδεινούμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων και το υψηλό κόστος ενέργειας θα παρατείνουν την επιβράδυνση των εταιρικών κερδοφοριών.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως, σημειώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 2 μηνών, καταγράφοντας απώλειες 4,7%. Πτωτικά κινήθηκε κατά 7,6% και η Eramet, η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ορυχείων σιδηρομαγγανίου του κόσμου.

Απώλειες κατέγραψε και ο τεχνολογικός κλάδος με την ASML Holding να υποχωρεί σημαντικά, μετά την υποβάθμισή της από την UBS. Σημαντική πτώση σημείωσε και η Ubisoft, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια video games της Ευρώπης, καθώς τα κέρδη της δεν ανταποκρίθηκαν στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,53%, στις 6.087,30 μονάδες, στη Φρανγκφούρτη ο DAX βρέθηκε στις 6.944,05 μονάδες, με απώλειες 1,79% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,89%, στις 4.933,77 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,55%, o CAC 40 κατά 1,85% και ο DAX κατά 1,99%.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε στα χαμηλότερα εβδομαδιαία επίπεδα των τελευταίων 2 μηνών κατά 1,5% στις 319,53 μονάδες, ανεβάζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 3,1%.

Η πτώση στη Wall ήταν αποτέλεσμα των μακροοικονομικών στοιχείων από το μέτωπο της αγοράς κατοικίας, ενώ η νέα πραγματικότητα στις τιμές του αργού έφερε πάλι στο προσκήνιο τον εφιάλτη του πληθωρισμού.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκε η Ford Motor, μετά τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα οποία καταδεικνύουν πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών όσο το αργό σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά.

Επιπλέον, μαζικές υποχωρήσεις καταγράφονται στον κλάδο των κατασκευών, μετά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών.

Ο Nikkei κέρδισε 0,24% στις 14.012,20 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα