Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2000 21:24
UPD:21:42

Οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε σήμερα ο κλάδος της νέας τεχνολογίας ώθησε προς τα κάτω τους σημαντικότερους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στον προβληματισμό που έχουν δημιουργήσει στους επενδυτές τα μειωμένα, σε σχέση με τις προβλέψεις, κέρδη των εταιρειών της Νέας Οικονομίας, γεγονός το οποίο αντανακλάται και στη σημερινή πτωτική πορεία του Nasdaq (αυτή την ώρα χάνει 2,30%) Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί σε τίτλους της λεγόμενης «Παλαιάς Οικονομίας», καθώς η διαφαινόμενη επικράτηση του Τζορτζ Μπους στον αγώνα για την αμερικανική προεδρία θεωρείται από τους αναλυτές ευνοϊκή για το συγκεκριμένο κλάδο.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 με οριακά κέρδη της τάξεως των 12,6 μονάδων (0,20%) έκλεισε στις 6.403 μονάδες. Η μετοχή της BAE Systems κατέγραψε τις σημαντικότερες απώλειες, της τάξεως του 6,81% και ακολούθησε η μετοχή της CMG, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από την άλλη μεριά, την καλύτερη επίδοση παρουσίασε η μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου Nycomed Amersham με κέρδη 7,41%.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 απώλεσε 85,37 μονάδες (1,41%) και διαμορφώθηκε στις 5.962,29 μονάδες. Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 6,28%, ενώ επίσης σημαντικές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Stmicroelectronics μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Credit Suisse First Boston σύμφωνα με την οποία τα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές προβλέψεις. Η μετοχή της AXA, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ευρώπη, απώλεσε 5,6% μετά τις φήμες που θέλουν τη διοίκηση της εταιρείας να έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη τετάρτου τριμήνου. Από την άλλη μεριά, συνεχίστηκε και σήμερα το «ράλι» της μετοχής του τηλεοπτικού δικτύου Canal Plus, η οποία για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο της τάξεως του 4,18%.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε, επίσης, και ο δείκτης XETRA DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο οποίος με πτώση 113,38 μονάδων (1,68%) έκλεισε στις 6.620,21 μονάδες. Σημαντικές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε ο κλάδος της νέας τεχνολογίας με τις μετοχές των εταιρειών Epcos, Infineon Technologies και SAP να σημειώνουν σημαντικές απώλειες.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι περισσότεροι δείκτες και των υπόλοιπων χρηματιστηρίων. Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX απώλεσε 7,39 μονάδες (1,12%) και έκλεισε στις 651,96 μονάδες, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 με απώλειες 451 μονάδων (0,98%) έκλεισε στις 45.418 μονάδες, στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 υποχώρησε κατά 11,46 μονάδες (0,38%), ενώ, τέλος, στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης ο δείκτης SMI ενισχύθηκε κατά 28,8 μονάδες (0,36%) και έφθασε τις 8.040, 7 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα