ΠΑΣΕΓΕΣ: Αναχρονιστική η απόφαση για τη διατίμηση στο λάδι

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008 21:15

Αναχρονιστική και αποπροσανατολιστική χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) την επιβολή διατίμησης στις τιμές διάθεσης ελαιόλαδου και σπορέλαιου στη λιανική αγορά, βάσει αγορανομικής διάταξης του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η απόφαση, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας, χωρίς να εγγυάται την πάταξη της κερδοσκοπίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Τζανέτο Καραμίχα η απόφαση «επιβεβαιώνει την πλήρη αδυναμία του υπουργείου να ελέγξει την κερδοσκοπία που σαρώνει την αγορά και την ακρίβεια που πλήττει τους καταναλωτές». «Η απόφαση αυτή είναι παραπλανητική γιατί επιβάλλεται και στο ελαιόλαδο, που παρουσιάζει τη μικρότερη ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, παραβλέποντας έτσι το κύριο πρόβλημα, τις πενταπλάσιες έως και οκταπλάσιες τιμές που καταβάλλουν οι καταναλωτές σε ένα πλήθος άλλων διατροφικών προϊόντων και τροφίμων» προσθέτει.

Τέλος, καλεί το υπουργείο να πάρει ένα αποτελεσματικό, όπως αναφέρει, μέτρο για να ελέγξει την κερδοσκοπία: «Να καταργήσει το πιστωτικό τιμολόγιο εκ των υστέρων έκπτωσης που έχουν καθιερώσει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, που αποτελεί το όχημα της κερδοσκοπίας και της ακρίβειας, διαμορφώνοντας πλασματικές τιμές, αυξημένες κατά 50-60% εκείνων που πραγματικά ισχύουν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα