Χωρίς κατεύθυνση η Ευρώπη

Με απώλειες οι ασιατικές μετοχές
Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 00:01

ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές μετοχές και οι αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών ότι οι περισσότερες τραπεζικές διαγραφές και το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών θα περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών.

Η Wall Street παρέμεινε κλειστή, λόγω της αργίας Memorial Day. Οι περισσότερες γερμανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, καθοδηγούμενες από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, μετά από αναφορές ότι οι E.ON, RWE, Merck και SAP σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές μέχρι 25% το τρέχον έτος. Ο δείκτης SMI της Ελβετίας, κινήθηκε χαμηλότερα από τις μετοχές της UBS, της Novartis και της Clariant Swiss, μετά τις δηλώσεις της μεγαλύτερης τράπεζας, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες απώλειες από χρεόγραφα στεγαστικών δανείων.

Στην πλειοψηφία τους, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ήταν ανοιχτά χθες, κατάφεραν να αποκομίσουν μέτρια κέρδη, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, λόγω των εκτιμήσεων ότι οι μεγαλύτερες διαγραφές αλλά και το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών θα αποτελέσουν πλήγμα για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,08%, στις 4.937,84 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,14%, στις 6.953,84 μονάδες.

«Βουτιά» σημείωσε η μετοχή της UBS, της τράπεζας που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση των subrimes στο χρηματιστήριο της Ελβετίας.

Η μετοχή της UBS έχει υποχωρήσει κατά 42% από την αρχή της χρονιάς, με την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται στα 63,3 δισ. ελβετικά φράγκα.

Η τράπεζα ενημέρωσε την Παρασκευή ότι οι απώλειές της από την έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων το τελευταίο έτος και στο πρώτο τρίμηνο του 2008 «θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον».

Απώλειες και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη Nissan Motor να ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς η Merrill Lynch προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή της.

Με πτώση κατά 2,30% έκλεισε χθες το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Νikkei υποχώρησε κατά 322,01 μονάδες και έκλεισε στις 13.690,19 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα