Προς υπογραφή υπουργικής απόφασης κατά καταχρηστικών όρων στις τραπεζικές συναλλαγές

Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 21:03

Την υπογραφή το επόμενο διάστημα υπουργικής απόφασης που θα επιβάλει την απόσυρση από τις τραπεζικές συναλλαγές όρων που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις τις τράπεζες και τους καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε, κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν:

1) την είσπραξη ποινής προεξόφλησης σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου (υπήρχε σχετικός όρος στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων της ΕΜΤΕ που όριζε ποσό 2,5% επί του κεφαλαίου που καταβάλλεται πρόωρα) (απόφαση 430/05 ΑΠ)

2) τον υπολογισμό των τόκων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου με βάση έτος 360 ημερών. Ορθός είναι ο υπολογισμός τους με βάση το ημερολογιακό έτος των 365 ημερών. (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με λιγότερο τόκο) (απόφαση 430/05 ΑΠ)

3) την επιβάρυνση των καταναλωτών στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου με έξοδα χρηματοδότησης (πχ. ύψους 1% επί του ποσού του εκάστοτε χορηγηθέντος δανείου σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση της ΕΜΤΕ) (απόφαση 430/05 ΑΠ)

4) την επιβάρυνση των καταναλωτών στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου με έξοδα φακέλου (απόφαση 430/05 ΑΠ).

5) το ύψος των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών που χορηγούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα εξωτραπεζικά επιτόκια που ισχύουν κάθε φορά (απόφαση 1219/01 ΑΠ)

6) το μονομερή από την Τράπεζα προσδιορισμό του ύψους του κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικών δανείων χωρίς κάποια αναφορά στο κόστος του χρήματος για την ίδια (πχ. σύνδεση του επιτοκίου με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας = Euribor). (απόφαση 5253/03 Εφετείου Αθηνών, που κατέστη αμετάκλητη, λόγω μη προσβολής της κατά το μέρος αυτό).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα