Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Ανάλογο κλίμα και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008 00:01

ΑΝΤΙΡΡΟΠΕΣ δυνάμεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με αντιφατικές αναφορές για την αμερικανική οικονομία, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μεικτές τάσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Η πτώση των τιμών του αργού άσκησε πιέσεις στους σχετιζόμενους με την ενέργεια κλάδους και ένα ξέσπασμα αποστροφής του ρίσκου έπληξε μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα. Η πτώση του πετρελαίου έδωσε μια προσωρινή ανακούφιση στα αμερικανικά blue chips και κυρίως σε μετοχές του τομέα τεχνολογίας και αερομεταφορών.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, δέχθηκε πιέσεις, καθώς η τιμή του αργού έχασε περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η BHP Billiton η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως, ακολούθησε την πτωτική τροχιά της τιμής του χαλκού και του χρυσού.

Εκτός των εταιρειών των κλάδων εμπορευμάτων, ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η Vodafone ανακοίνωσε ότι η απόφασή της να μειώσει τις τιμές στις χρεώσεις των κλήσεων ενδέχεται να πλήξουν τις πωλήσεις της.

Ως ανάχωμα για μεγαλύτερη πτώση λειτούργησε η άνοδος των αυτοκινητοβιομηχανιών και των αεροπορικών εταιρειών. Κέρδη αποκόμισαν οι British Airways, Ryanair Holdings και Peugeot Citroen. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,4% στις 1.314,42 μονάδες, έχοντας αρχικά αγγίξει το κατώτερο μηνός. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, που πυροδότησαν αύξηση 16% των τιμών του πετρελαίου τον τρέχοντα μήνα, έχουν απογυμνώσει το δείκτη από όλα τα κέρδη του Μαΐου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,47%, στις 6.058,50 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX υψηλότερα κατά 0,07%, στις 6.958,66 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 μειωμένος κατά 0,63%, στις 4.906,56 μονάδες.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η αγορά αφενός βρίσκει στήριγμα στην απρόσμενη αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών, ενώ στον αντίποδα, η βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημιουργεί προβληματισμό για τα περιθώρια της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,48% στις 13.893,31 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα