Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008 00:01

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

ΑΝΤΙΡΡΟΠΕΣ δυνάμεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με αντιφατικές αναφορές για την αμερικανική οικονομία, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μεικτές τάσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

ΑΝΤΙΡΡΟΠΕΣ δυνάμεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με αντιφατικές αναφορές για την αμερικανική οικονομία, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μεικτές τάσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Η πτώση των τιμών του αργού άσκησε πιέσεις στους σχετιζόμενους με την ενέργεια κλάδους και ένα ξέσπασμα αποστροφής του ρίσκου έπληξε μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα. Η πτώση του πετρελαίου έδωσε μια προσωρινή ανακούφιση στα αμερικανικά blue chips και κυρίως σε μετοχές του τομέα τεχνολογίας και αερομεταφορών.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, δέχθηκε πιέσεις, καθώς η τιμή του αργού έχασε περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η BHP Billiton η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως, ακολούθησε την πτωτική τροχιά της τιμής του χαλκού και του χρυσού.

Εκτός των εταιρειών των κλάδων εμπορευμάτων, ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η Vodafone ανακοίνωσε ότι η απόφασή της να μειώσει τις τιμές στις χρεώσεις των κλήσεων ενδέχεται να πλήξουν τις πωλήσεις της.

Ως ανάχωμα για μεγαλύτερη πτώση λειτούργησε η άνοδος των αυτοκινητοβιομηχανιών και των αεροπορικών εταιρειών. Κέρδη αποκόμισαν οι British Airways, Ryanair Holdings και Peugeot Citroen. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,4% στις 1.314,42 μονάδες, έχοντας αρχικά αγγίξει το κατώτερο μηνός. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, που πυροδότησαν αύξηση 16% των τιμών του πετρελαίου τον τρέχοντα μήνα, έχουν απογυμνώσει το δείκτη από όλα τα κέρδη του Μαΐου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,47%, στις 6.058,50 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX υψηλότερα κατά 0,07%, στις 6.958,66 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 μειωμένος κατά 0,63%, στις 4.906,56 μονάδες.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η αγορά αφενός βρίσκει στήριγμα στην απρόσμενη αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών, ενώ στον αντίποδα, η βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημιουργεί προβληματισμό για τα περιθώρια της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,48% στις 13.893,31 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ