Αγωγή ΔΕΗ για την κατάληψη στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008 18:05

Αγωγή άσκησε σήμερα η ΔΕΗ κατά του συλλόγου των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, στην Κοζάνη, που συνεχίζουν την κατάληψη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου.

Κάτοικοι των εν λόγω περιοχών έχουν καταλάβει εδώ και 18 μέρες τους ταινιοδρόμους μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του .

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η αγωγή έγινε επειδή η πολυήμερη κατάληψη από μικρό αριθμό ατόμων προκαλεί στην Επιχείρηση σημαντική οικονομική ζημία σε ημερήσια βάση και εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, έχει καταστεί ανέφικτη η μεταφορά και καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις τέσσερις μονάδες του Σταθμού που βρίσκονται σε λειτουργία, γεγονός που οδήγησε στην ανάλωση περίπου 650.000 τόννων αποθεμάτων λιγνίτη στην αυλή του Σταθμού, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για την αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης της θερινής περιόδου.

Επίσης, περιορίστηκε κατά 400.000 τόνους η παραγωγή λιγνίτη από τα Ορυχεία, δεδομένου ότι δεν διατίθενται αποθηκευτικοί χώροι για να απορροφήσουν την παραγωγή και έχει καταστεί αδύνατη η πλήρης αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των Ορυχείων.

Λόγω της κατάληψης έχουν επίσης εκτεθεί σε σοβαρό κίνδυνο τα αποθέματα υδατίνων πόρων της ΔΕΗ, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να καταναλίσκονται προκειμένου να καλυφθεί η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Αυτό όμως σημαίνει ότι σε μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και με αποθέματα υδατίνων πόρων από τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, αυτά κινδυνεύουν να κατασπαταληθούν νωρίτερα από τη θερινή περίοδο, κατά την οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ανάγκες για ύδρευση και άρδευση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα