Στη Βουλή η συμφωνία για τον ΟΤΕ

Γ. Αλογοσκούφης: «Νέα σελίδα για τον Οργανισμό και την οικονομία»
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008 14:54
UPD:15:15

ΜΙΑ νέα σελίδα ανοίγει για τον ΟΤΕ αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας με τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και της Deutsche Telekom, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία της. Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Οικονομικοί όροι

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, ο στρατηγικός σύμμαχος θα πρέπει να αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο 3% των μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 29,75 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει το μέρισμα χρήσης του 2007. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 442, 3 εκατομμύρια ευρώ.

ΥΠΟΙΟ
Γ. Αλογοσκούφης: Νέα σελίδα για τον ΟΤΕ και την οικονομία

Ακούστε τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Η συμφωνία προβλέπει και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα για το ελληνικό Δημόσιο, υπογράμμισε ο υπουργός. Εάν το Ελληνικό Δημόσιο επιλέξει εντός ενός έτους από την ενεργοποίηση της συμφωνίας να πωλήσει έως ένα 5% των μετοχών του, τότε διασφαλίζεται τιμή τουλάχιστον 27,50 ευρώ ανά μετοχή.

Για ένα επιπλέον 10% (ή 15% αν δεν έχει γίνει χρήση του 5%) μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπεται το δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου να εισπράξει ένα ποσοστό υπερτιμήματος σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή των 20 τελευταίων ημερών, το οποίο κυμαίνεται από 15% έως 20% ανάλογα με το χρόνο άσκησης του δικαιώματος.

Ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα ζητηθεί νέα έγκριση από τη Βουλή.

Βασικά δικαιώματα αρνησικυρίας

Τα βασικά δικαιώματα αρνησικυρίας αφορούν τα εξής:

1. Την εταιρική επωνυμία ΟΤΕ και των θυγατρικών του που χρησιμοποιούν τη λέξη ή το συνθετικό ΟΤΕ.

2. Την υποχρέωση του στρατηγικού συμμάχου να μην ανταγωνίζεται τον ΟΤΕ σε χώρες που έχει σημαντική παρουσία ο Οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες η παρουσία του ΟΤΕ θα είναι ακόμη πιο ισχυρή

3. Συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσοτικό όριο και μεταξύ των εταιριών του Ομίλου του ΟΤΕ και του Ομίλου του στρατηγικού συμμάχου

4. Την αλλαγή των εμπορικών σημάτων του Ομίλου ΟΤΕ για 24 μήνες

5. Συγχωνεύσεις ή εξαγορές

6. Έκδοση χρέους του ΟΤΕ πάνω από ορισμένα ποσά

7. Έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του ΟΤΕ

8. Απαγόρευση διαγραφής των μετοχών του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο της Αθήνας

9. Οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό (μετατροπή, συγχώνευση, διάσπαση κ.λ.π.) του Ομίλου

10. Αλλαγή έδρας της εταιρίας

11. Μεταφορά, μεταβολή ή μετατροπή των στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού

12. Διάλυση ή θέση σε εκκαθάριση της εταιρίας

«Δεν έγιναν διαπραγματεύσεις με τη MIG»

Δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση με τη MIG, η οποία παρενοχλούσε κατά καιρούς τη διοίκηση του ΟΤΕ, επιδεικνύοντας διαθέσεις επιθετικής εξαγοράς του Οργανισμού, υπογράμμισε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Έως το τέλος του έτους η πλήρης ενεργοποίηση της συμφωνίας

Για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τη Βουλή, έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πλήρης ενεργοποίηση της συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα οφέλη

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η συμφωνία υπεγράφη προς όφελος του ΟΤΕ, των εργαζομένων και των πολιτών και υλοποιείται μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα, Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών αγορών, ο ΟΤΕ ενισχύεται οικονομικά, τεχνολογικά και διοικητικά, ενώ με τη συμφωνία αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος για μεγάλες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η συμφωνία θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες, όπως νέα καινοτομικά προϊόντα και ταχύτερη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ηδη, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, είχε γίνει η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση του Οργανισμού με πολλαπλά οφέλη και θα προστεθούν και άλλα οφέλη από τώρα και στο εξής.

Το ελληνικό Δημόσιο, υπογράμμισε ο υπουργός, διασφαλίζει την εθνική άμυνα και την τηλεπικοινωνιακή ασφάλεια. Η συμφωνία προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας από το ελληνικό Δημόσιο και διασφαλίζει τον έλεγχο του Δημοσίου επί του Οργανισμού, ενώ ισχυροποιείται ο ρόλος του ΟΤΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ η Deutsche Telekom είναι υποχρεωμένη να μην ανταγωνίζεται τον ΟΤΕ στις χώρες όπου υπάρχει ήδη παρουσία του ελληνικού Οργανισμού και επίσης δεν μπορεί να αλλάξει την επωνυμία του.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι δεν πωλείται ο ΟΤΕ, όπως αναφέρει η Αντιπολίτευση, και η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό δεν γίνεται για ταμειακούς λόγους.

«Δεν ήταν και το καλύτερο νέο»

«Υπάρχει ένα θέμα με την προηγούμενη διοίκηση της Deutsche Telekom, το οποίο διερευνάται από την τωρινή διοίκηση. Από την εμπειρία αυτή η γερμανική εταιρεία θα βγει σοφότερη».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων που φέρεται να είχε ζητήσει η Deutsche Telekom προσθέτοντας πως οι κατηγορίες κατά του γερμανικού κολοσσού «δεν ήταν και το καλύτερο νέο».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα αποκαλύφθηκε αφού είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία για τον ΟΤΕ, ωστόσο οι υπογραφές ούτως ή άλλως θα «έπεφταν», καθώς τέτοιου είδους περιστατικά, όπως αυτό που αποκαλύφθηκε, είναι συχνά στις επιχειρήσεις.

«Ευπρόσδεκτες οι μειώσεις τιμών»

Κληθείς να σχολιάσει τη μείωση τιμών στο γάλα από τη Vivartia ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε τα εξής: «Οποιαδήποτε μείωση τιμών είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, σε ορισμένους κλάδους τα περιθώρια κέρδους είναι τόσο υψηλά που οι τιμές μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα