Πετραλιά: Είμαστε πάγια υπέρ των συλλογικών συμβάσεων

Συνάντηση με ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ - «Το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει» - Αντιδρά η ΟΤΟΕ
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008 14:41
UPD:16:07

Το υπουργείο Απασχόλησης δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα της κλαδικής σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, επανέλαβε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για συνεννόηση.

«Με δεδομένο ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει μιας και το θέμα αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δηλαδή δεν υπάρχει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο για το υπουργείο, εκείνο το οποίο τόνισα γι’ άλλη μια φορά, είναι η ανάγκη για συνεργασία και συνεννόηση», είπε η κ. Πετραλιά.

Φ. Πετραλιά: «Ανάγκη για συνεργασία και συνεννόηση»

«Ανάγκη για συνεργασία και συνεννόηση

Παράλληλα, η υπουργός επανέλαβε και τη θέση της -που όπως είπε, είναι πάγια θέση και άποψη και της κυβέρνησης- υπέρ των συλλογικών συμβάσεων, που προβλέπει το Σύνταγμα και υπέρ των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων και ιδιαίτερα στην περίπτωση αυτή του νόμου 1876/1990, τον οποίο -όπως τόνισε- στηρίζει.

«H κοροϊδία της κυβέρνησης στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνεχίζεται», παρατήρησε με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Πετραλιά, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύναψη νέας κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων. «Η υπουργός Απασχόλησης, ως Πόντιος Πιλάτος, ένιψε τας χείρας της και δήλωσε ότι δεν μπορεί να επέμβει, παρά μόνο να συμβάλει με παραινέσεις. Βέβαια, δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως ο διορισμένος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, που τορπιλίζει πρώτος τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δρα αυτοβούλως, με την ανακοίνωση αυξήσεων εκτός πλαισίου κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Αντιδρά η ΟΤΟΕ

Από την πλευρά της ΟΤΟΕ, όπως έγινε γνωστό, συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα 2 Ιουνίου το Γενικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξεταστεί κατάσταση που διαμορφώνεται στο θέμα της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Την ίδια μέρα μέρα εξάλλου, ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η ΟΤΟΕ έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένο σχέδιο των Τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Κύπρου, οι οποίες -όπως επισήμανε- «με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης, συνεχίζουν να προκαλούν την Δημοκρατία υπονομεύοντας τους θεσμούς του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Ειδικότερα -τονίζεται- η στάση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι ιδιαίτερα υποκριτική, δεδομένου ότι προσπαθεί να αποστεί της ιδιότητάς της ως εργοδοτικής οργάνωσης με καταστατικές μεθοδεύσεις αυτοπροσδιορισμού, παραβιάζοντας τον Ν. 1876/90».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα