Αχμαντινετζάντ: Αποτέλεσμα χειραγώγησης οι υψηλές τιμές του πετρελαίου

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2008 16:02

Σε χειραγώγηση από δυνάμεις που προσπαθούν να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους σκοπούς αποδίδει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

«Παρόλο που η αύξηση της κατανάλωσης είναι χαμηλότερη από αυτήν της παραγωγής και η αγορά είναι γεμάτη πετρέλαιο, οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν και αυτή η κατάσταση οφείλεται ολότελα σε χειραγώγηση» υποστηρίξη ο Αχμαντινεζάντ κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στη Ρώμη.

Για το δολάριο, ανέφερε ότι οι μεγάλες δυνάμεις ενεργούν με σκοπό την υποτίμησή του, προσθέτοντας πως αυτό είναι που προκάλεσε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων διατροφής.

«Είναι πολύ σαφές ότι ορατά και αόρατα χέρια εργάζονται για να ελέγχουν τις τιμές προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους σκοπούς» σημείωσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης η αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης να γίνει εκτός ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως ο οργανισμός «χρησιμοποιείται από τις χώρες για να εφαρμόζουν τις άδικες πολιτικές τους».

«Πώς μπορούν οι μηχανισμοί του ΟΗΕ να βελτιώσουν την κατάσταση την ώρα που ορισμένες δυνάμεις επιβάλλουν τις αποφάσεις τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το χειραγωγούν;» επισήμανε.

«Πώς οι υπάρχοντες μηχανισμοί μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα όταν κάθε χώρα επιδιώκει (να εξυπηρετήσει) τα δικά της πολιτικά συμφέροντα και όταν διάφορες και ορισμένες φορές διαβολικές βουλήσεις καταγίνονται για να επιβληθούν άδικες πολιτικές στις διεθνείς σχέσεις;» συνέχισε.

Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη οι μονομερείς σχέσεις ισχύος και οι σχέσεις καταπίεσης να αντικατασταθούν από δίκαιους μηχανισμούς και ζήτησε «το σχηματισμό ενός ανεξάρτητου και δίκαιου θεσμού, που θα γίνεται σεβαστός από όλες τις χώρες για να ρυθμίσει την αγορά προϊόντων διατροφής με δίκαιο τρόπο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα