Με κέρδη η Ευρώπη

Σε κλοιό πιέσεων η Wall Street
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 00:01

ΚΕΡΔΗ κατέγραψαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων του ΑΕΠ και των επενδύσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ από την ΕΚΤ, ενώ στήριγμα παρείχε η υποχώρηση της τιμής του αργού, αλλά και η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της από την K+S. Η Wall Street έχασε αρχικά κέρδη που πυροδότησε η απροσδόκητη άνοδος των βιομηχανικών παραγγελιών και η υποχώρηση του πετρελαίου.

Τα αμερικανικά blue chips διατηρήθηκαν σε κλοιό πιέσεων ακόμη και μετά από μια σπάνια προειδοποίηση του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, ότι το πτωτικό δολάριο ενέχει πληθωριστικά ρίσκα και πως τα επιτόκια είναι κατάλληλα για την οικονομία.

Ράλι πραγματοποίησε η μετοχή της Corporate Express μετά και την κίνηση της Staples να καταθέσει νέα, αυξημένη κατά 14% προσφορά εξαγοράς.

Στον κλάδο των χημικών βιομηχανιών ξεχώρισε με τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δυο εβδομάδων, στα 3,6%, η μετοχή της K+S μετά από την αύξηση των εκτιμήσεων των ετήσιων κερδών και η εταιρεία Syngenta με 2,9%, η μεγαλύτερη παγκοσμίως βιομηχανία αγροτικών λιπασμάτων και χημικών.

Αρνητικές πρωταγωνίστριες των χθεσινών συνεδριάσεων ήταν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Porsche και Volkswagen, μετά και την κίνηση της Credit Suisse να μειώσει τη σύστασή της Porsche σε «underperform» από «outperform». Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 6.057,70 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 7.019,13 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 4.983,71 μονάδες

Πρωταγωνιστές στη Wall αναδείχθηκαν οι μετοχές της Wal-Mart και της Starbucks, μετά την αποκλιμάκωση της τιμής του αργού και της βενζίνης για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες.

Αξιοσημείωτη ήταν και η πορεία της μετοχής General Motors που διαμορφώθηκε 17,75 δολάρια, ύστερα από την ανακοίνωση των μέτρων για περιορισμό των ζημιών.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,60%) φτάνοντας στις 14.209,17.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα