ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο έξι εβδομάδων υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα στην αιχμή της πτωτικής τάσης, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για στενότητα ρευστότητας των τραπεζών, ενώ οι ζημίες διευρύνονται. Επίσης, η φθίνουσα πορεία των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων οδήγησε χαμηλότερα τις μετοχές των προαναφερόμενων κλάδων.
Η Wall Street ανέκαμψε για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες, με τους δείκτες των blue chips να βρίσκουν στήριγμα στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών και τη θετική έκπληξη από το μέτωπο της παραγωγικότητας. Ωστόσο τα κέρδη «ψαλιδίστηκαν» μετά την προειδοποίηση του οίκου Moody's ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών ασφάλισης ομολόγων MBIA και Ambac Financial Group.
Ενδεικτικό του κακού κλίματος στην Ευρώπη ήταν το γεγονός ότι οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,45%, στις 5.970,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,38%, στις 4.915,07 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,77%, στις 6.965,43 μονάδες.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν η BNP Paribas και η Societe Generale, ύστερα από την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch ότι απαιτείται αύξηση τους μετοχικού τους κεφαλαίου.
Απώλειες και για τις μετοχές της Deutsche Bank και της Credit Suisse, ύστερα από την εκτίμηση της J.P. Morgan, που κάνει λόγο για διαγραφές ζημιών ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Πιέσεις και για τον ενεργειακό κλάδο, μετά την υποχώρηση του αργού στα 123 δολάρια το βαρέλι, με τις Royal Dutch Shell και ΒΡ αρνητικές πρωταγωνίστριες.
Θετικά ήταν τα νέα για την παραγωγικότητα και τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, ενώ απρόσμενη αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκε το Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ADP Employer Services.
Ωστόσο, το κλίμα επισκιάσθηκε από τα στοιχεία για τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,59%, στις 14.435,57 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ