Έκκληση για «τεχνολογική επανάσταση» με σκοπό τη δραστική αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απηύθυνε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να δαπανά το 1% του ετήσιου εισοδήματός του για να μειώσει στο ήμισυ τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.
«Αν δεν ληφθεί κανένα άμεσο μέτρο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 130% έως τα μέσα του αιώνα, ενώ η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 70%», εκτιμά η ΙΕΑ σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, μια μέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της G8.
Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε ύστερα από αίτημα της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και προτείνει την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την επίτευξη του στόχου, θα χρησιμεύσει ως βάση συνομιλιών στη διάσκεψη των χωρών της G8 στις 7-9 Ιουλίου στο νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, για τη μείωση στο μισό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο κόσμος θα πρέπει να δαπανήσει 45 τρισ. δολάρια επιπλέον για την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας.
«Αναμφίβολα η επίτευξη του στόχου για κατά 50% μείωση των εκπομπών, συνιστά μεγάλη πρόκληση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Νομπούο Τανάκα, επισημαίνοντας ότι θα απαιτήσει «άμεση πολιτική δράση» και μια «τεχνολογική επανάσταση που θα μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο