ΟΠΕΚ: «Αδικαιολόγητη» η άνοδος των τιμών πετρελαίου

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 10:34

Στην άποψή τους ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη αύξησης της παραγωγής εμμένουν τα κράτη – μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), παρά την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου άνω των 139 δολαρίων το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή.

Όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του καρτέλ, η άνοδος των τιμών καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ – η οποία εκτιμούν ότι θα συνεχισθεί – πλήττει σοβαρότατα τις καταναλώτριες χώρες.

«Πιστεύω πως υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στην αγορά» δήλωσε ο Σόκρι Γκανέμ, επικεφαλής της National Oil Corporation της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό μέλος του ΟΠΕΚ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή άμεσα και σημαντικά, είναι η Σαουδική Αραβία. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Αλι αλ-Ναΐμι και ο ομόλογός του από το Πακιστάν, σε συνάντηση που είχαν χθες, συμφώνησαν πως η άνοδος των τιμών είναι «αδικαιολόγητη» και δεν σχετίζεται με τα θεμελιώδη της αγοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου εμφάνισαν κέρδη άνω των 16 δολαρίων – ή 13% – μέσα σε ένα διήμερο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου και των αυξημένων εντάσεων στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα