BP: «Ασταθείς» οι αγορές πετρελαίου λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 15:11

Στη μη επαρκή τροφοδοσία των ενεργειακών αγορών απέδωσε την αστάθεια των τιμών πετρελαίου ο επικεφαλής της BP Τόνι Χέιγουορντ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι υψηλότεροι φόροι στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες δεν συμβάλλουν στις επενδύσεις για νέα παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ασιατική Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ο Χέιγουορντ υπογράμμισε ότι στην περίπτωση «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, όπου υπάρχει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές οφείλουν να είναι σταθερές. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα τιμών είναι υψηλά, αυτό δείχνει ότι η προσφορά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην αύξηση της ζήτησης ... και εδώ έχουμε φτάσει σήμερα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού, οι υψηλοί φόροι τους οποίους επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων για επενδύσεις σε νέα παραγωγή.

Ο Χέιγουορντ άσκησε, επίσης, κριτική στη χρήση επιδοτήσεων για την προστασία των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι «όχι μόνο πυροδοτούν πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, αλλά αποθαρρύνουν και κάθε ουσιώδη μέτρα για αποτελεσματικότητα στην κατανάλωση καυσίμων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα