Τέταρτη ημέρα πτώσης

Απώλειες τραπεζών και πετρέλαιο οι κυριότεροι παράγοντες
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 00:01

ΠΤΩΣΗ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι οι απώλειες των τραπεζών θα διευρυνθούν και το υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου θα περιορίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και των εταιρικών κερδοφοριών. Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι «ταύροι» και οι «αρκούδες» στη Wall Street, όπου από τη μια πλευρά η αποκλιμάκωση του πετρελαίου ενεθάρρυνε αγορές, ενώ ο Nasdaq έχανε ενδοσυνεδριακά πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Αντίρροπες δυνάμεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τους δείκτες να καταγράφουν μεικτές τάσεις. Από τη μια, στήριγμα στους δείκτες παρείχε ο ενεργειακός κλάδος, καθώς το αργό εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα 137 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη, ως «βαρίδι» λειτούργησε ο τραπεζικός κλάδος με τους επενδυτές, φοβούνται ότι οι απώλειες των τραπεζών θα διευρυνθούν. Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχώρησε κατά 0,49% στις 5.877,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC40 κέρδισε 0,08% στις 4.799,38 μονάδες, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 6.815,63 μονάδες.

Στον ενεργειακό κλάδο των κερδών ηγήθηκαν οι BP και Royal Dutch Shell, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για τα 150 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου. Τις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάρτιο κατέγραψε η UBS, μετά και το δημοσίευμα της Sonntag ότι η τράπεζα που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση των subprimes θα εμφανίσει ζημιές της τάξεως των 4 δισ. φράγκων στο δεύτερο τρίμηνο.

Στο «κόκκινο» κινήθηκαν και οι αερομεταφορείς με τη British Airways Ryanair Holdings να ηγούνται της πτώσης στο Λονδίνο.

Από τη μια καλύτερες από το αναμενόμενο ήταν πωλήσεις που κατέγραψε το Μάιο η McDonald's, ενώ από την άλλη ισχυρή πίεση ασκεί στις αγορές η ανακοίνωση ότι επίκεινται ζημιές 2,8 δισ. για τη Lehman.

Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,13% στις 14.181,38 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα