Χρ. Φώλιας: Δυνατότητες ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων με την Αλγερία

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 19:20
UPD:19:25

Τη δυνατότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Αλγερίας επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, κατά τη συνάντηση που είχε με 14 Αλγερινούς επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας και της νεοσυσταθείσας Ένωσης για τη Μεσόγειο (που θα ιδρυθεί τον Ιούλιο 2008 στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας), επιδιώκεται η προώθηση του εμπορίου και η διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για επιτυχείς μελλοντικές συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής». Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει σχέδιο που μελετούν οι αρμόδιοι φορείς για την ίδρυση Ελληνο-αλγερινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας θα μπορούσε να επικεντρωθεί στους ακόλουθους τομείς:

· Ενέργεια. Ειδικότερα, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεταξύ του αρμόδιων εθνικών φορέων και στον τομέα του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι υπάρχει πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά ενέργειας στη Μεσόγειο.

· Βιομηχανία (κλωστοϋφαντουργία, αφαλάτωση κ.α.)

· Γεωργία-ιχθυοκαλλιέργεια

· Κατασκευαστικός τομέας. Οι ελληνικές εταιρίες του κλάδου έχουν αποκτήσει αξιοποιήσιμη εμπειρία και τεχνογνωσία κυρίως λόγω των κοινοτικών κονδυλίων και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που στήριξαν και ευνόησαν τον τομέα αυτό.

Λιμένες. Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Αλγερινών λιμενικών εγκαταστάσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα