Αρνητική τροχιά για πέμπτη ημέρα

Ανέκαμψε η Wall Street από τις δηλώσεις Μπερνάνκι
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ τροχιά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές εμπορευμάτων να σύρουν την πτώση υποχωρώντας στο κατώτερο διμήνου, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Wall Street ανέκαμψε από το αρχικό sell off που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Μπερνάνκι για τον πληθωρισμό. Απώλειες στην Ευρώπη κατέγραψαν η ABB και η Vinci μετά και τις δηλώσεις του Μπερνάνκι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι έτοιμη να παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε χαμηλό δύο μηνών διαπραγματεύθηκαν οι μετοχές της Tesco, η οποία ανακοίνωσε επιβράδυνση στις πωλήσεις της. Πτωτικά κινήθηκε και η μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλευμάτων παγκοσμίως, η BHP Billiton, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας ότι η οικονομική επιβράδυνση θα μειώσει τη ζήτηση για μέταλλα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,86%, στις 5.827,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,80%, στις 4.761,08 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,65%, στις 6.771,10 μονάδες.

Οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να έχει εξεταστεί πολύ προσεκτικά και να είναι σταδιακή, επεσήμανε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζα του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας στη Wall αναδείχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase & Co. να βρίσκονται στο «κόκκινο», μετά τις εκτιμήσεις ότι επίκεινται αυξήσεις στα επιτόκια.

Πτώση 4% σημείωσε η Lehman Brothers, μετά την ανακοίνωση για ζημιές ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, τις πρώτες στην ιστορία της. Τον αμερικανικό οίκο υποβάθμισαν οι Wachovia και η Credit Suisse Group.

Στον ενεργειακό κλάδο, απώλειες κατέγραψαν οι Exxon Mobil, Chevron και ConocoPhillips, μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για τα πετρελαϊκά αποθέματα εκτός ΟΠΕΚ από την ΙΕΑ. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,1%, στο κατώτερο δύο εβδομάδων, στις 14.021,17 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα