Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

Μετά τη χθεσινή του υποχώρηση
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 07:13

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη χθεσινή του υποχώρηση πλέον των 3 δολ. το βαρέλι καθώς το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο έναντι του ευρώ από το 2005, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Πτωτικά κινήθηκαν τα μέταλλα μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία περιορίστηκαν, αυξάνοντας τα στοιχήματα ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν, στηρίζοντας το δολάριο. Η International Energy Agency (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για πέμπτο μήνα καθώς οι τιμές του σε επίπεδα ρεκόρ περιόρισαν την κατανάλωση.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 131,96 δολ. το βαρέλι, 65 σεντς υψηλότερα, στις 11:11 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο υποχώρησε 7,23 δολ., ποσοστό 5,2%, τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες δύο ημερών σε χρονικό διάστημα 11 εβδομάδων. Τα συμβόλαιά του διπλασιάστηκαν πέρυσι και οι επενδυτές ψάχνουν για εξασφάλιση έναντι της υποχώρησης του δολαρίου που ώθησε φέτος το πετρέλαιο, τον χρυσό, το καλαμπόκι και την βενζίνη σε επίπεδα ρεκόρ.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 3,04 δολ., ποσοστό 2,3%, κλείνοντας στα 131,31 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ τα 139,12 δολ. το βαρέλι στις 6 Ιουνίου καθώς το δολάριο υποχώρησε εν μέσω κινδύνων για διατάραξη των προμηθειών.

Χθες η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την κατανάλωση πετρελαίου το 2008 κατά περίπου 70.000 βαρέλι ημερησίως στα 86,77 εκατ. βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της ζήτησης φέτος βρίσκεται στο 0,9%.

Το κόστος του πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε σε ένα έτος, περιορίζοντας την κατανάλωση καθώς οι οδηγοί μετακινήθηκαν λιγότερο και οι αεροπορικές εταιρείες περιόρισαν τις πτήσεις τους. Οι αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ινδονησίας αυξάνουν τις τιμές για να χαλιναγωγήσουν τις επιδοτήσεις των καυσίμων.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,5477 ανά ευρώ στις 10:57 π.μ. στη Σιγκαπούρη μετά την χθεσινή του άνοδο κατά 1,2%. Τις δύο προηγούμενες ημέρες το δολάριο σημείωσε άνοδο 2%, τη μεγαλύτερη από τις 4 Νοεμβρίου του 2005.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 9,7% έναντι του ευρώ και 7,5% έναντι του γιέν από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν η Fed άρχισε να μειώνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού από το 5,25%.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 87 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 131,89 δολ. το βαρέλι στo ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες υποχώρησε 2,89 δολ., ποσοστό 2,2%, κλείνοντας στα 131,02 δολ. το βαρέλι. Στις 6 Ιουνίου οι τιμές του μπρεντ αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 138,12 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα