BP: Η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου οφείλεται στο νόμο προσφοράς – ζήτησης

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 10:50

Στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, και όχι στη φημολογία, οφείλεται η αλματώδης άνοδος των τιμών πετρελαίου, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού BP, Τόνι Χέιγουορντ, σε άρθρο του στους Financial Times.

Ο Χέιγουορντ κάνει λόγο για τρεις «μύθους» που υπάρχουν γύρω από την άνοδο των τιμών πετρελαίου. Ο πρώτος μύθος έχει να κάνει με τη φημολογία που βρίσκεται πίσω από την αύξηση των τιμών, ο δεύτερος με το ότι το πετρέλαιο τελειώνει και ο τρίτος με το ότι ο κόσμος μπορεί να στραφεί γρήγορα σε ένα οικονομικό μοντέλο που να μην στηρίζεται στους υδρογονάνθρακες.

Αναφορικά με τον πρώτο «μύθο», ότι τεχνητοί παράγοντες, όπως η φημολογία, βρίσκονται πίσω από την άνοδο των τιμών, ο Χέιγουορντ εκτιμά ότι «μπορεί να έχουν μια οριακή επίδραση, αλλά οι υψηλές τιμές οφείλονται στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης».

Ο δεύτερος «μύθος», δηλαδή ότι οι υδρογονάνθρακες αρχίζουν να τελειώνουν, δεν ανταποκρίνεται, σύμφωνα με τον Χέιγουορντ, στην πραγματικότητα, «καθώς ο κόσμος έχει επαρκή αποθέματα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τρίτο «μύθο», ότι μπορούμε να στραφούμε γρήγορα σε ένα οικονομικό μοντέλο που να στηρίζεται πολύ λίγο στους υδρογονάνθρακες, ο CEO της ΒΡ τονίζει ότι αν και τα βιοκαύσιμα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσονται ραγδαία, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό -λιγότερο από 2% -της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα