ΤτΕ: Aπό την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει καθήκοντα ο Γ. Προβόπουλος

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 11:27
UPD:12:10

«Από τη επόμενη εβδομάδα, ο Γιώργος Προβόπουλος θα αναλάβει τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζοντας το επιτυχημένο έργο του κ. Γκαργκάνα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Γκαργκάνα.

Ο κ. Αλογοσκούφης ευχαρίστησε τον κ. Γκαργκάνα για τη συνεργασία που είχαν και υπενθύμισε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στη θέση αυτή σε πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο. Πρόσθεσε ακόμη ότι ήταν πολύ χρήσιμη η στάση του στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.

«Σπουδαίο το έργο του κ. Αλογοσκούφη»

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι όλα τα χρόνια που ήταν στη διοίκηση είχε εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Αλογοσκούφη, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε θεσμικό επίπεδο.

Γ. Αλογοσκούφης - Ν. Γκαργκάνας: Εξαιρετική η συνεργασία μας

Ακούστε τις δηλώσεις των κ. Γ. Αλογοσκούφη και Ν. Γκαργκάνα

Είναι προς το συμφέρον της χώρας, πρόσθεσε, να συνεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος με το υπουργείο Οικονομίας. Τόνισε ακόμη ότι ο κ. Αλογοσκούφης είναι από τους καλύτερους υπουργούς Οικονομίας που έχει γνωρίσει και ότι έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ζήτησε δε, να τον στηρίξουν όλοι στο έργο του, διότι η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε δύσκολη συγκυρία, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη οικονομική πολιτική.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Ο κ. Προβόπουλος, διαδέχεται τον κ. Γκαργκάνα, η θητεία του οποίου λήγει στις 14 Ιουνίου ενώ η κ. Λουρή διαδέχεται τον υποδιοικητή κ. Παλαιοκρασσά. Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να απονείμει στον αποχωρούντα Διοικητή Νίκο Γκαργκάνα τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Γκαργκάνας ορίστηκε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις 14 Ιουνίου 2002. Προηγουμένως ήταν Υποδιοικητής της Τράπεζας - διορίστηκε στη θέση αυτή στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 και εκ νέου στις 26 Φεβρουαρίου 1998, οπότε έγινε και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας. Είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, καθώς και διοικητής του IMF για την Ελλάδα.

Ο υποδιοικητής Ν. Παλαιοκρασσάς ορίστηκε τον Ιούνιο του 2002 Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπηρετεί στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας από το 1966, όταν προσελήφθη ως οικονομολόγος και υπηρέτησε συνεχώς στον Τομέα Νομίσματος - Πίστεως της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών έως το 1992.

Ο κ. Προβόπουλος

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μ.Α. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του ESSEX Αγγλίας και Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του ESSEX.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς, από 18.10.2006 έως 21.5.2008, καθώς και επικεφαλής διαφόρων εταιρειών του Ομίλου της Πειραιώς. Υπήρξε επίσης: * Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Emporiki Bank από 30.3.2004 έως 24.8.2006. * Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (από τον Μάρτιο του 1979). *Οικονομικός Σύμβουλος Alpha Bank από 1.1.1994 έως 17.3.2004. * Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ από 20.12.1993 έως 31.8.1997. * Υποδιοικητής της Τραπέζης Ελλάδος από 1.10.1990 έως 30.11.1993. * Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) από τον Ιούλιο του 1989 μέχρι το Νοέμβριο του 1989 και από τον Απρίλιο του 1990 μέχρι τον Οκτώβριο του 1990 και μέλος μέχρι τον Δεκέμβριο του 1992. * Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Π.Ε. από τον Σεπτέμβριο του 1989 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1990.

Επίσης συμμετείχε σε πολλές επιτροπές, μεταξύ των οποίων και στην Επιτροπή Γεωργακόπουλου, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το 2001.

Η κ. Λουρή

Η νέα υποδιοικητής της ΤτΕ Ελένη Λουρή, είναι τακτική καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2001, διευθύντρια του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων από το Μάρτιο του 2004.

Επίσης είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Economic Policy Committee και στο Eurogroup WG της EPC, αναπληρώτρια συντονιστής της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την Ελλάδα.

Συνεργάζεται με ερευνητικά προγράμματα των OECD, World Bank CEPR, IES και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανώσεων όπως επίσης και διεθνών οικονομικών εταιρειών.

Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα