Σε επίπεδα ρεκόρ το καλαμπόκι

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 08:47

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ για έκτη ημέρα κινήθηκε το καλαμπόκι εν μέσω εικασιών ότι οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής καλαμποκιού στον κόσμο, ενδέχεται να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή, περιορίζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Το σιτάρι, η σόγια και το ρύζι κινήθηκαν επίσης ανοδικά καθώς οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, πλημμύρισαν τις καλλιέργειες και μείωσαν τις αποδόσεις. Στις ΗΠΑ η παραγωγή καλαμποκιού θα μειωθεί 10% σε σύγκριση με πέρυσι και τα αποθέματα ενδέχεται να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών πριν από την επόμενη εσοδεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου.

Οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν άνοδο 26% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και 83% πέρυσι εν μέσω της υψηλής ζήτησης για την παραγωγή αιθανόλης και για ζωοτροφές, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων στης Ασία τονώνει την κατανάλωση κρέατος. Η τιμή του σιταριού, του ρυζιού και της σόγιας, άγγιξε φέτος επίπεδα ρεκόρ, εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις από την Αϊτή έως την Αίγυπτο και το Καμερούν.

Το καλαμπόκι για παράδοση Ιουλίου αναρριχήθηκε έως 18,5 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 7,2175 δολ. ανά μπούσελ κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και διατηρήθηκε στα 7,1950 δολ. στις 10:12 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαιά του χθες αναρριχήθηκαν στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο των 30 σεντς.

Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα είναι 11,735 δισ. μπούσελ φέτος από 12,125 δισ. μπούσελ (πρόβλεψη της 9ης Μαΐου) και 13,074 δισ. μπούσελ πέρυσι, σύμφωνα με το USDA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα