Νευρικό κλίμα στις αγορές

Οι διακυμάνσεις του αργού έκριναν τη διάθεση των επενδυτών
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 00:01

ΝΕΥΡΙΚΟ ήταν το κλίμα χθες στις διεθνείς αγορές μετοχών, με τη διάθεση των επενδυτών να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Όταν ο μαύρος χρυσός έφτασε μία ανάσα από τα 140 δολάρια το βαρέλι επικράτησαν τάσεις φυγής, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη να τερματίσουν σε αρνητικό έδαφος και οι αμερικανικές μετοχές να δεχθούν ισχυρές πιέσεις.

Αργότερα, με τις τιμές του αργού να υποχωρούν σημαντικά από τα επίπεδα ρεκόρ, η Γουόλ Στριτ είδε τις αρχικές απώλειες να περιορίζονται δραστικά. Οι δείκτες Dow Jones και S&P αμφιταλεύονταν έως τελευταία στιγμή ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο, ενώ σημαντικά κέρδη, άνω του 0,7%, παρουσίαζε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, με τις Sirius και XM να ηγούνται της ανόδου.

Σε θετικούς πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου παρά την ανακοίνωση ζημιών από τη Lehman Brothers και την είδηση της απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της AIG. Η Lehman ανακοίνωσε όπως και αναμενόταν ζημίες ύψους 2,8 δισ. δολαρίων. Καθώς ωστόσο απέφυγε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις προς τους επενδυτές είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 5%. Κέρδη άνω του 2% είχαν επίσης οι Merrill Lynch, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Στην Ευρώπη, αντιθέτως ο τραπεζικός κλάδος ήταν εκείνος, που μαζί με τις βιομηχανίες τροφίμων ώθησε τους δείκτες στο κόκκινο. Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν τα στοιχεία για εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,7% το Μάιο, που ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Απώλειες άνω του 1,5% είχαν οι Royal Bank of Scotland, Banco Santander και Deutsche Bank, ενώ στο -0,6% βρέθηκε η Credit Suisse. H βρετανική Barclays, ωστόσο, ήταν εκ των λίγων μεγάλων κερδισμένων της χθεσινής συνεδρίασης με τη μετοχή της να ενισχύεται έως και 12,6% ύστερα από την ανακοίνωση των σχεδίων της για έκδοση νέων μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst τερμάτισε στις 1.262,92 μονάδες μειωμένος κατά 0,4% έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως και 1,1%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,14%. Απώλειες 0,5% είχαν ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στο Τόκιο επικράτησαν έντονα ανοδικές τάσεις με τον Nikkei να ενισχύεται κατά 2,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα