Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 07:03

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά την χθεσινή του υποχώρηση από τα επίπεδα ρεκόρ εν μέσω ενδείξεων ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή.

Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια στα 9,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δήλωση του βασιλιά Αμπντάλα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μούν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε χθες στα 139,89 δολ. το βαρέλι μετά τη φωτιά που μείωσε την παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, τονώνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 134,60 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:20 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές του είναι φέτος 95% υψηλότερες από πέρυσι.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως.

Το μπρεντ για παράδοση Αυγούστου διαπραγματεύθηκε στα 134,55 δολ. το βαρέλι, 16 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:21 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές του άγγιξε χθες τα επίπεδα ρεκόρ των 139,32 δολ. το βαρέλιλ.

Η Σαουδική Αραβία ζήτηση να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 22 Ιουνίου στη Τζέντα με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών. Οι τιμές του αργού υποχώρησαν 2,7% στη Ν. Υόρκη την εβδομάδα που πέρασε καθώς ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλι αλ-Ναΐμι περιέγραψε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου «άδικη» καλώντας τους παραγωγούς των μεγάλων βιομηχανικών χωρών και τραπεζών σε σύσκεψη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα