Σε χαμηλά τριμήνου η Ευρώπη

Μετά τη συρρίκνωση του μεταποιητικού δείκτη
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 00:01
UPD:00:06

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο του τελευταίου τριμήνου υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για συρρίκνωση του μεταποιητικού δείκτη της Φιλαδέλφεια.

Στη Wall Street, οι δείκτες προσπάθησαν να ανακάμψουν καθώς το ράλι μετοχών εταιρειών τεχνολογίας και η πτώση των τιμών του πετρελαίου αντιστάθμισαν απώλειες στον τραπεζικό τομέα. Το πετρέλαιο έχασε περίπου 4 δολάρια όταν η Κίνα ανακοίνωσε την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα πυροδοτώντας ανησυχίες για μείωση της ζήτησης.

Στην Ευρώπη, πτωτικά κινήθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, καθώς αναμένονται περαιτέρω διαγραφές, ενώ η επιβράδυνση στις πωλήσεις και το αυξημένο κόστος αναμένεται να μειώσουν τα κέρδη στις αεροπορικές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,84% στις 5.708,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,59% στις 4.591,39 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 6.721,17 μονάδες.

Η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, η Credit Suisse και η Deutsche Bank δέχθηκαν πιέσεις λόγω των εκτιμήσεων της Goldman Sachs ότι οι τρεις τράπεζες θα προβούν σε νέες διαγραφές.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για αγορές μετοχών των τραπεζών και συνιστούν στους επενδυτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αναφορικά με την πιστωτική κρίση, η οποία δεν αποκλείεται και να επιδεινωθεί.

Ο δείκτης MSCI World έχει χάσει 8,7% από την αρχή του έτους, λόγω του ράλι του πετρελαίου, των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων και των πιστωτικών απωλειών που προσεγγίζουν τα 400 δισ. δολάρια.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και η βρετανική εταιρεία ενυπόθηκων δανείων, HBOS, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων ύψους 4 δισ. λιρών και ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 17%.

Απώλειες 4% κατέγραψαν οι μετοχές της Citigroup, παρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση ότι περιμένει επιπλέον διαγραφές.

Σε ανοδικό έδαφος βρέθηκε η Wachovia. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 2,23% στις 14.130,17 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα