Σπ.Καπράλος: Να καταργηθεί ο φόρος συναλλαγών στο Χ.Α.

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 16:38

Την άμεση κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών στο Χ.Α. ζήτησε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σπύρος Καπράλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πεισθεί για την αναγκαιότητα της κατάργησης του φόρου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών προανήγγειλε μια νέα κατηγορία μετοχών. Όπως διευκρίνισε, όσες μετοχές είναι στην κατηγορία των «Ειδικών Χαρακτηριστικών», θα ενταχθούν σε κατηγορία μειωμένης ή χαμηλής διασποράς και εμπορευσιμότητας.

Σχετικά με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΧΑΕ, ο πρόεδρος του ΧΑ ανακοίνωσε ότι διαχωρίζεται η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των συναλλαγών, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις ιδιωτικές πλατφόρμες. Έτσι, όπως σημείωσε, απλοποιούνται οι σχέσεις μεταξύ των μελών του Χ.Α. και των brokers του εξωτερικού, μειώνεται το κόστος των αντισυμβαλλομένων και διευκολύνεται η εκκαθάριση των διασυνοριακών συναλλαγών με συμμετοχή του ελληνικού Αποθετηρίου στην πλατφόρμα Llink Up Markets.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Καπράλος, οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές καλύπτουν πια το 2,5% του ημερήσιου τζίρου, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η διαφάνεια σε μια οργανωμένη αγορά σε σχέση με τις αγοραπωλησίες έξω από το ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, οπως προανήγγειλε, η ΕΧΑΕ σχεδιάζει την αντεπίθεσή της με τη δημιουργία νέων σύνθετων προϊόντων, όπως το dual listing, δηλαδή την παράλληλη εισαγωγή μίας μετοχής σε δύο χρηματιστηριακές αγορές.

O κ. Καπράλος αναφέρθηκε και στη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων για τη δημιουργία κοινού δείκτη FTSE με την Κύπρο, πάνω στον οποίο θα δομηθούν παράγωγα προϊόντα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ανέφερε πως το ταμείο των Ολλανδών δημοσίων υπαλλήλων κατέχει πλέον περισσότερο από το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ.

ΠΗγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα