Εγκύκλιος για μείωση δαπανών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008 11:19

Εγκύκλιο για την κατάρτιση και υποβολή του προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2009, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των επιχορηγουμένων από τον κρατικό προϋπολογισμό νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «οι εν λόγω φορείς μαζί με την κεντρική κυβέρνηση συγκροτούν τη γενική κυβέρνηση και ως εκ τούτου καθίσταται απόλυτα επιβεβλημένη η οικονομική διαχείρισή τους προς την κατεύθυνση βελτίωσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων με βασική επιδίωξη τη συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των δαπανών του προϋπολογισμού, της αξιολόγησης της παραγωγικότητας κάθε δράσης, του περιορισμού της σπατάλης, αλλά και της ενίσχυσης της διαφάνειας. Παράλληλα, ο προγραμματισμός των δαπανών θα πρέπει να αποβλέπει στην ενίσχυση των τομέων εκείνων που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Οι βασικοί στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής είναι:

- Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος

- Η αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και

- Η ενίσχυση των επενδύσεων και η επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Στόχος όλων ανεξαιρέτως των νομικών προσώπων θα πρέπει να είναι ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων, μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της λειτουργίας τους».

Στην εγκύκλιο τονίζεται ιδιαίτερα ότι «στο εξής, δεν θα τίθεται πλέον θέμα συμπληρωματικής ενίσχυσης του φορέα για καταβολή αποδοχών, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα εξασφάλισης των απαιτούμενων πιστώσεων από ίδια έσοδα, από ταμειακά υπόλοιπα και από εξοικονόμηση δαπανών».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, των προμηθειών και των λοιπών δαπανών αποτελεί βασική προτεραιότητα στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων για τις δαπάνες αυτές, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του ύψους των αντίστοιχων πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2008».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «όσα ν.π.δ.δ. επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υποχρεούνται να υποβάλουν τον προϋπολογισμό στα αρμόδια όργανα μέχρι 31/10/2008. Σημειώνεται ότι η μη υποβολή προϋπολογισμού επισύρει την αναστολή καταβολής της κρατικής επιχορήγησης.

Όσα ν.π.δ.δ. δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό υποχρεούνται να υποβάλουν τον προϋπολογισμό τους και τα συνοδευτικά του στα αρμόδια για την έγκρισή του όργανα μέχρι 30/11/2008».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα