Κέρδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 00:01
UPD:00:44

ΗΜΕΡΑ κερδών ήταν η χθεσινή για τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου περιόρισε τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό που έχουν στοιχειώσει τις αγορές.

Το ηθικό των επενδυτών, που είχαν από νωρίς προεξοφλήσει διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 2%, τόνωσαν ακόμη οι φημολογίες για νέες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ στήριγμα στην άνοδο προσέφερε και η αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών μεταξύ των μετοχών, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Στη Γουόλ Στριτ, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της FED, οι δείκτες παρέμειναν σε τροχιά ανόδου. Ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,5%, και ο S&P κέρδη άνω του 1%. Σε μίνι ράλι επιδόθηκε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq με την apple να έχει κέρδη 1,8% και την AT&t 1,7%. Στους κερδισμένους της συνεδρίασης ήταν και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, με την JP Morgan να παρουσιάζει κέρδη 3,2% και την Bank of America να ενισχύεται 2,6%.

Το κλίμα επενδυτικής ευφορίας οδήγησε σε θετικό έδαφος και τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να τερματίζει στις 1.227,37 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,1%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο αρνητικός πρωταγωνιστής των προηγούμενων συνεδριάσεων: ο τραπεζικός κλάδος.

H Barclays, που άντλησε 9 δισ. δολάρια από επενδυτές μέσω έκδοσης δικαιωμάτων, είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 6,5%. ¶νοδο 5% κατέγραψε η μετοχική τιμή της UBS, ύστερα από πληροφορίες ότι προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Lazard ως σύμβουλο για να τη βοηθήσει να αποφασίσει εάν θα πρέπει να επεκταθεί ή να διασπάσει κάποιους τομείς της. Στους μεγάλους κερδισμένους ήταν επίσης οι Credit Agricole (7,3%) η Royal Bank of Scotland (4%) και η Santander (2,7%).

Aνά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,56%, ο Χetra Dax στη Φρανκφούρτη 1,25% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,40%.

Στο κόκκινο βρέθηκαν ωστόσο οι ασιατικές μετοχές. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei είχε απώλειες 0,14%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα