¶ρση των περιορισμών του καμποτάζ ζήτησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ¶ρης Σπηλιωτόπουλος με ομιλία του στο διεθνές συνέδριο CruiseinGreece το οποίο συνδιοργάνωσε ο ΗΑΤΤΑ και ο Οργανισμός SeaTrade με την συνεργασία του EOT.
Αποδεικνύοντας πως η ανάπτυξη του κλάδου συνιστά μία από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ενώπιον κορυφαίων εκπροσώπων της διεθνούς κρουαζιέρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει λιμάνια-κόμβους με απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
Και συμπλήρωσε: «Εκτός από το άμεσο τουριστικό όφελος θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και μια σειρά από παράπλευρες δραστηριότητες, με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να προσελκύσουμε νέες σοβαρές επενδύσεις σε κρουαζιερόπλοια».
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απεύθυνε ο κ. Αθανάσιος Οικονόμου πρόεδρος του ΕΟΤ με την συνεργασία και την υποστήριξη του οποίου υλοποιήθηκε η διοργάνωση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Οικονόμου «για πρώτη φορά στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε ένα τόσο σημαντικό, περιεκτικό και επί της ουσίας συνέδριο για την κρουαζιέρα, το οποίο σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής για τον κλάδο και τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Ελλάδα».
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την προτροπή η διοργάνωση να επαναληφθεί και να καθιερωθεί, υπενθυμίζοντας πως η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως αυτές έχουν τεθεί από τον ίδιο τον κ. Σπηλιωτόπουλο.
Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιάννης Ευαγγέλου, από την πλευρά του τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάρει την τύχη στα χέρια της, αρχής γενομένης από τις θαρραλέες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για άρση του καμποτάζ. Ο κ. Ευαγγέλου τόνισε επίσης ότι η «η σύγχρονη κρουαζιέρα είναι μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία που περιλαμβάνει όλους. Δηλαδή μικρούς, μεσαίους, τοπικούς ή διεθνείς παίκτες, αλλά και κάποιους γίγαντες σε μέγεθος που έχουν το δάκτυλό τους σε όλες τις αγορές και ουσιαστικά οδηγούν τις εξελίξεις».