Σε δίνη οι μετοχές διεθνώς

Με αρνητικό πρόσημο όλες οι αγορές
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 00:01

H απειλή του πολέμου μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και η ζοφερή προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών από το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας βάρυναν το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του πετρελαίου από το 1999 οδήγησε τους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του δείκτη S&P 500 στο 5,9% από 12% στα τέλη του Μαρτίου. Ο Dow διεύρυνε τις χειρότερες απώλειές του από τον Οκτώβριο σε περισσότερο από 20%, σηματοδοτώντας μια πτωτική αγορά. Ο δείκτης S&P 500 είναι χαμηλότερα κατά 19% από το υψηλό του Οκτωβρίου.

Οι μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο MSCI World Index διεύρυνε απώλειές του χάνοντας 12% στο πρώτο εξάμηνο, τις μεγαλύτερες από το 1982. Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχθηκε η Wall Street υπό τη σκιά της απειλής του πολέμου στο Ιράν και του νέου ράλι του αργού.

Ο Dow περιόρισε προς στιγμήν σημαντικά τις απώλειες, μετά την ανακοίνωση για αναπάντεχη άνοδο του μεταποιητικού δείκτης ISM Ιουνίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,60%, στις 5.479,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40, με απώλειες 2,11%, έκλεισε στις 4.341,21 μονάδες, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX έχασε 1,60%, στις 6.315,94 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,3%, διευρύνοντας τις απώλειες του χειρότερου πρώτου εξαμήνου από το 1987 τουλάχιστον.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τη Royal Bank of Scotland να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μετά και τα στοιχεία για τη «βουτιά» που κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα.

Σε χαμηλό δεκαετίας βρέθηκε και η UBS στην αγορά της Ελβετίας, με τις Goldman Sachs Group και Citigroup να σημειώνουν σημαντικές απώλειες μετά την ανακοίνωση για έρευνα της UBS από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ για την κατηγορία ότι βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφεύγουν.

Κατακόρυφη πτώση κατά 6% κατέγραψαν οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ελαφρά πτώση 0,13% σημείωσε ο Nikkei.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα