Σημαντικά κέρδη στις αγορές

Παρά τις ισχυρές αντίρροπες τάσεις
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 00:01

Με σημαντικά κέρδη διαμορφώθηκαν οι δείκτες για πρώτη φορά ύστερα από τρεις ημέρες, σε μια συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και ισχυρές αντίρροπες τάσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Μίνι ράλι κατέγραψε και η Wall Street με σημαντικές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και πιέσεις στον τομέα τεχνολογίας.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας καταδεικνύουν μεν νέα συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και αύξηση των νέων αιτήσεων ανεργίας, από την άλλη όμως αυξάνουν τις πιθανότητες ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τους προσεχείς μήνες.

Της ανόδου στην Ευρώπη ηγήθηκαν ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός κλάδος, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά τη χθεσινή αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, μετρίασαν τις ανησυχίες ότι οι διαμορφωτές της πολιτικής θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,95%, στις 5.478,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,11%, στις 4.343,99 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,77%, στις 6.353,74 μονάδες.

Ράλι ανόδου πραγματοποίησαν οι μετοχές των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών μετά τις δηλώσεις του Τρισέ. Της ανόδου ηγήθηκαν οι Societe Generale και Allianz.

Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν οι Siemens και L'Oreal, εταιρείες που εξαρτώνται κατά το ένα πέμπτο από τις πωλήσεις στη Βόρειο Αμερική, καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ.

Πιέσεις δέχθηκε νωρίτερα η UBS, καθώς η Citigroup «βλέπει» νέες διαγραφές ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, αλλά και άντληση κεφαλαίων για την τράπεζα, μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της τελευταίας ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Των κερδών στη Wall ηγήθηκαν οι JPMorgan Chase, General Electric και General Motors Goldman Sachs.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,16% ή 20,97 μονάδες στις 13.265,40 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα