Χρ. Φώλιας: Εκτός ενεργειακού σχεδιασμού τα πυρηνικά

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 10:02
UPD:10:04

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας και την έχει ήδη θέσει σε πρώτη προτεραιότητα της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας μιλώντας στη συνεδρίαση του Ατυπου Συμβουλίου με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη θέση της Ελλάδας έναντι της πυρηνικής ενέργειας αλλά και την προσπάθεια προώθησης από την πλευρά της Γαλλίας των πλεονεκτημάτων κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων διευκρίνισε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Βεβαίως η Γαλλία έχει μακρά παράδοση σε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και είναι λογικό να θέλει να τα πουλήσει. Θέλω, δε, για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσω πως στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας μέχρι το 2020 η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται».

Ερωτηθείς ο υπουργός Ανάπτυξης για το κατά πόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Φώλιας ξεκαθάρισε ότι όσο θα υπάρχει λιγνίτης θα αξιοποιείται στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων υποχρεωτικού χαρακτήρα στο δημόσιο τομέα, όπως η σύνδεση των κτιρίων με το δίκτυο φυσικού αερίου, η υποχρεωτική κάλυψη ελάχιστων ενεργειακών προδιαγραφών στις δημόσιες προμήθειες και η επιτάχυνση νομοθετικού έργου για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών.

Σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στους νέους στόχους της Ε.Ε. (20% συμμετοχή στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020). Επιπλέον, τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στο σύστημα εγγυημένης τιμής ενέργειας ΑΠΕ (feed-in tariff) και επομένως την αναγκαιότητα στη νέα Οδηγία να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στον τρόπο προώθησης ΑΠΕ από τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Φώλιας τάχθηκε υπέρ της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ χωρών - μελών της Ε.Ε. για την προώθηση των ΑΠΕ, για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και την ανάγκη για ευρεία ενημέρωση και αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης χαιρέτισε τις προτάσεις κρατών μελών για την αναγκαιότητα ευελιξίας στους ενδιάμεσους στόχους έως το 2020, αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Οι εκπομπές ρύπων

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε στους εταίρους τα σχετικά μικρά ποσοστά εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε. των 27 χωρών-μελών, συγκριτικά, με τις ΗΠΑ Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Ως εκ τούτου, κατέληξε ο ίδιος πως οι προσπάθειες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και μόνο για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση των παγκοσμίων ρύπων δεν αρκούν για την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών, όταν οι άλλες χώρες δεν αναλαμβάνουν αντίστοιχες υποχρεώσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα